Angol>>>Magyar Szótár
Segítség  |  Új szó
 Kis-/nagybetű nem számít    Ékezet nem számít
 Frame-es megjelenés    Táblázat készítése
  In English


Üdvözöljük a SZTAKI angol-magyar, magyar-angol szótárában!

Marketingilek hihetetlenül továbbfejlődtünk: szolidan vicces oldalainkat tavasziasan könnyed ruhába öltöztettük, flashre már nem is költünk, az óriásplakát kampányunkat visszavontuk és újabban a reklám spotjainkban sem láthatják Britney Spearst, ahogy kéjesen nyalogatja 17 colos LCD monitorját rajta a SZTAKI szótár kereső formjával. Ami változatlan marad az a duma, mely az elején árad a végén apad, gördülő sávok találkozása tilos.

Hírek
Egyebek
Megköszönési nagybeszéd
Szótár

Szolgáltatás-
tár

Reklám tár
Levéltár


Kedves szótárazók!

Bár az elmúlt téli hónapokban olyan volt az időjárás, hogy a barlangi trollokra is ráfagyott az aurájuk, Önök mégis olyan arany nyuszi virágok voltak, hogy az egy csuda: szavaztak, wapoltak, bookmarkleteltek, javítottak, hozzáadtak és kedveseket írogattak nekünk, mintha tényleg nem lenne jobb dolguk. Mindezt nagyon szépen köszönjük, s ígérjük (mit tegyünk, most ilyen időket élünk ...), hogy próbálunk felnőni az általunk a gerjesztett, majd Önök által visszaigazolt elvárársoknak, feltéve, hogy ennek a mondatnak volt bármi értelme. (Nem volt.) Mindenesetre nagyon hasznos dolgokat javasoltak a szavazóoldalon, amiket szépen összegyűjtünk és megpróbálunk azoknak megfelelően cselekedni. Pl. májusban elmegyünk Hawaiiba, mert az már melegebb éghajlat. Rögtön utána pedig eleget teszünk azon kedves felhasználó óhajának, aki szerint "múúúúúúú mú múúú", amivel teljesen egyetértünk, csak a kínai csirke lobbi meg ne tudja.

A szavazáson kívül még az Önök által a szóállományban eszközölt javítások is szolgáltak tanulsággal. Számunkra is világossá vált, hogy a szótár olyan, mint egy ridegen tartott marha: szügyig áll a hibákban. Mivel Önök elképesztő segítőkészségről tettek tanúbizonyságot (heti 30-40 javítási javaslat, pedig tökre hideg volt meg már Jimmy sincs közöttünk), így biztosak vagyunk benne, hogy néhány hónap alatt szépen megtisztul a szótár a ferdítési és helyesírási hibáktól és így sokkal megbíhatóbban lesz használható, jól.

Ja, és szavazzanak ránk, mert mi megígérjük, hogy betartunk. :-)


Nincs átejtés, kiejtés van!

"A szótár kiejtés nélkül olyan, mint a közönséges erszényes medve közönség nélkül." /tbyte/ Nagy igazság ez , bár sehol sincs ahhoz képest, hogy a SZTAKI DSD Emelésmechanikai és Ejtéstechnológiai kutatócsoportja pénzt, emberéletet és MySQL-t nem kímélve megalkotta a Nagy Kiejtési Adatbázist, amelyből az angol és többé-kevésbé a német szavak kiejtése is megtudható. Emlékeznek, ezek azok a kriksz-krakszok a nagyh Országh szótárbanh, amit inkvizíciós jelleggel szoktak visszakérdezni rosszkedvvel ébredő angoltanáraink. Tovább >>


Szótárazóink írták

Javítások pontosítása

4. Jó fej szótár szerkesztő (webmester) egy álmos reggeli órán azon kapja magát, hogy nahát, már megint mennyi új szó van, kéne valamit csinálni velük (holott a "csinálni" ige a webmester legnagyobb ellensége, mind "do", mind "machen" alakban), így végigrágja az új szavak listáját és eldönti, hogy melyik szó maradjon és melyiket kéne törölni inkább. Webmester nem egy cenzori lélek, így szaftos fordításokat is bennhagy, ha azok alkalmasnak találtatnak külföldi útjai során a csajozásra. Bővebben a javítások és új szavak kezeléséről >>


*** Bármely ezen oldalon közölt dolognak a véletlennel való egyezése kizárólag a valóság,
esetleg a webmester műve.
***A magyar betűket Latin-2 kódolással vagy repülő ékezettel (á=a' ö=o: ő=o" ű=u" ...) adhatja meg.

Fontos:  A fordítás irányát a nyíl mutatja (>>> vagy <<<">).
Az irányváltáshoz klikkeljen rá!

A szótárat közösen, az Önök segítségével bővítjük. Ha egy szót nem talált meg a szótárban, de tudja a jelentését, kérjük használja az Új szó linket a szótár bővítéséhez.


A keresőfelületet az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya készítette és üzemelteti. A szótárral kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket és mogyorós csokoládé felajánlásaikat Pataki Balázshoz, vagy a webmesterekhez eljuttatva bármikor szívesen fogadjuk.  
 

copyright (c) 2000 mta sztakiszotar@dsd.sztaki.hu