Szótár dsd.sztaki.hu
MTA SZTAKI

Angol->Magyar
 
in English
magyarul
Új szó HelpA 2005.03.07-i leállás vészhelyzeti blogja. >>>


FSN Tégla projekt


Kedves Pajtások, Pajtás lányok, fényképezőgépek!

Köszönöm, hogy eljöttetek erre a soron kívüli gyűlésre. Ott hátul csapjon oda valaki egy brózerrel a Kvartácsovszkinak, hátha akkor felébred! Köszönöm Bordányi! Most segítsen elállítani az orrvérzését! És ott az ablaknál a hölgyek is csendesedjenek el, mert kiküldöm őket a /dev/null-ba!

Nos tehát. A rendkívüli webgyűlés oka, hogy barátsággal és közös összefogással megsegítsük a szabad szoftver terjesztésében élen járó, a torvaldinista munkaversenyben eddig is 172%-ot teljesítő FSN.HU csapatát, s így új, nagyobb és jobb szerverhez jussanak a szabad lelkű és forráskódú pajtások. Hiszen mi is voltunk már hasonló szerverben, hogy a tápról ne is beszéljünk. Emlékezzünk azokra az időkre, amikor már-már a fejünkre hullottak a bitek a SZTAKI Szótár öregedecskedő szerverének memória csipjeiről, de ekkor segítő kezet és egy jókora szervert nyújtott nekünk a Startlap. De felhívásunkra számtalan pajtástól is jöttek felajánlások, s bár ezzel a lehetőséggel akkor nem éltünk, most hálásak lennénk, ha felajánlásaikkal az FSN.HU-t támogatnák, azaz:

LEGYÉL TE IS TÉGLA tulajdonos!

Az FSN.HU téglajeggyel a pajtások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a különböző szabad forráskódú szoftverek gyors magyaroszági letöltését és frissítését lehetővé tevő FSN.HU ftp szervere egy új, nagyobb kapacitású gépre költözhessen.

A SZTAKI Szótár szerverei és a szolgáltatás maga is mind szabad forráskódú szoftverekre épül (Debian és RedHat Linux, Apache/MySQL/PHP), s mi magunk is az ftp.fsn.hu-ról szerezük be az új Linux disztribúciókat, vagy frissítjük a meglevőket. Az FSN.HU, mivel Magyarországon van, ezért rendkívül gyorsan letölthetők róla akár teljes CD-k is, azonban mostanra a tárhelye és kiszolgáló kapacitása nem elegendő a felhasználók zavartalan kiszolgálásához. A jól és megbízhatóan működő FSN.HU a SZTAKI Szótár jobb és megbízhatóbb működéséhez is hozzájárul, ezért kérjük a szótározó pajtások segítségét.

Egy téglajegy értéke 4000 forint.

A szótározó pajtások 12 pontja értelmében, a szótározó pajtás ahol ártani nem tud, ott segít és ezzel még az adóját vagy adóalapját is csökkentheti.

További információk az "FSN tégla projekt" hivatalos oldalán találhatók.

Előre is köszönjük minden szótározó pajtás segítségét!

És most vissza a télbe, vagy mi van most.2005 tél
dizájnta: SAC
Télvég

Kedves szótározó pajtások!

Az ablokokon túl, s a Windowsokon innen már hónapok óta arat a fagyos kékhalál, mi meg ezalatt úgy tettünk, mintha ősz lenne. Gyenge próbálkozás lenne mindezt arra fogni, hogy nagyon el voltunk havazva, mivel januárban konkrétan olyan tavaszi idő volt, amilyet csak ősszel látni. De hagyjuk is ezt az állandó magunkra mutogatást, hiszen ünnepi alkalomból gyűltünk ma itt össze. Idén júliusban lesz 10 éves a SZTAKI Szótár, ezért az egész éven át tartó fesztivált egy megható évértékeléssel kezdjük. Khm, khm.

Azért gyűltünk ma itt össze, kedves barátaink, a SZTAKI Szótár URL-ekkel és nagyképű fejléccel ékesített oldalán, hogy az aktuális közhangulatnak megfelelően mi is értékeljük a saját szempontunkból a 2004-es évet.

2004 a permanens változatlanság, a konzervatív megújulás, a hagyományok ápolásának felrúgásának és a középső ujjunk kreatív használatának éve volt. Olyan volt ez az év, mint amikor két székely utazik a vonaton, de nem emlékszünk a poénra, ráadásul lehet, hogy nem is székelyek voltak, hanem nyuszika és a medve, de azok meg miért utaznak vonaton? 2004-ben mindenki hozott magával még 7-42 szótározót, ezért ma már naponta több mint 70.000 látogató tölt el hosszú perceket és tölt le vagy 470.000 oldalt a SZTAKI Szótárról. Bár sokan voltunk, a szervereink úgy tűnt nincsenek elegen, ezért 2004 őszén a kiejtési jelek megjelenítését egy időre le kellett állítanunk. A SZTAKI Szótár Központi Fejlesztési Bizottsága azonban nem hátrált meg a feladat elől. Ésszerűsítésket hajtottunk végre a szótározó pajtások megsegítése érdekében, és hát be kell vallanunk, eközben fájlok is hullottak ... De ahogy a régi kínai mondás is tartja: hiába van 3 pálcikád, ha csak két kezed és egy szád van. Azt hiszem mindannyian értjük, hogy mire is gondolunk. Köszönjük ezúton is a minket emailekkel bombázó és a kiejtést hiányoló szótározóknak a megértésüket és támogatásukat!

A 2004-es fejlesztési versenyben 150%-ot teljesítő pajtásoknak (bár nevüket a faliújságon is olvashatjuk, mindig jól esik megemlékezni róluk, tehát Szabó Attilának, Lieszkovszky Károlynak, Cserna Zsombornak, Bardóczi Bélának és Szököcs Csabának) köszönhetően bevezettük a középső ujjas szótárazást a legtöbb lakossági böngészőben. Ezt a szótározó pajtások előszeretettel használják a hozzánk eljutó titkos jelentések szerint. Ivánfi Zoli a remek anagramma készítőjét ajánlotta fel a szótározóknak, ezért ő a "Szótár adatbázis a ragokkal" elnevezésű kitüntetés veheti át. Meg választhat egy könyvet is magának, leülhet.

Bordács Mihály szakfordító áldozatos munkájának köszönhetően az elmúlt évben sikerült monumentálissá fejleszteni a holland-magyar szótárat, valamint a ProfiVox fejlesztőinek, a Mindmaker Inc.-nek és a K-Pro Informatikai Kft-nek köszönhetően a szótárunk meg is szólalt az év végén. Ugyan, ugyan, hagyjuk a vastapsot. A szótározó népet szolgáljuk. A kiejtés kapcsán megkérdeztük a kevdes szótározó pajtásokat, hogy a remek beszélőgép normál kiejtése mellett milyen akcentussal szeretnék még hallgatni. Mivel nagy arányban (a 3000 válaszoló több mint fele) a "Nekem beszéljetek rendesen, különben bemegyek a izébe és megváltoztatom a izét!" bökte be, ezért az alternatív kiejtési formáknak most kisebb prioritást adunk, de egyszer ezeket is megcsináljuk.

Érkeztek természetesen kritikák is a SZTAKI Szótárral kapcsolatban, mi pedig hallgatunk a kritikus pajtásokra, hiszen nem olyanok vagyunk, mint az oposszum és a gyémántlazac az ismert botswanai népmesében. Kritikusaink megjegyezték, hogy a szótárnak ártanak az infantilis, a szótárhoz mint olyanhoz (de milyenhez?) nem illő viccesnek szánt írások, s különösen árt ez az Akadémia hírnevének. Ez természetesen lehetséges, bár amikor a SZTAKI Szótár Központi Fejlesztési Bizottsága meglepő szófordulatokat, emeltdíjas email címet, vibrátoros lányokat emleget, akkor azt mi viccesnek gondoljuk, sokan meg komolyan, amit mi viszont viccesnek. Ezeket természetesen el is hagyhajtuk, de előtte megkérnénk a szótározó pajtásokat, hogy az előző évhez hasonlóan mondják el a demokrácia ismert eszközének, a SZTAKI Szavazógépének segítségével, hogy mit is szeretnének látni a SZTAKI Szótár oldalain? Várjuk ezzel kapcsolatos egyéb kommentárjaikat is.

1. Milyen legyen a SZTAKI Szótár 2005-ben?

Többszörös választás: tetszőleges számú lehetőséget kiválaszthat!

Legyen gyors mint a szél. Nem, inkább mint az a másik, ami soha nem jut eszembe. Mint a gondolat, ez az!
Legyen sok új szótár, meg a mostaniak is legyenek sokkal jobbabbak és ebben segítek is nektek.
Nem kell a sok hülye duma, legyen csak a szótár, oszt kész.
Nem zavar a duma, néha elolvasom.
Szeretem a dumákat, szoktam rajtuk nevetni. Néha még a menyemnek is tetszik.
Legyenek reklámok, mert attól majd komolynak néz ki az oldal!
Vájár vagyok egy adatbányában, és szívesen felajánlanám munkámat a szótározó pajtásoknak kapitalista szombatok keretében.

Megjegyzés:

De mi az ami ettől függetlenül várható 2005-ben? Nos, kedves szótározó pajtások például egy remek lengyel-magyar szótár. A szótár még csak a fejlesztése kezdeti fázisában van, de Fábián Gergely kitartó és odaadó munkájának, és az általa az új szótár köré szervezett segítőknek köszönhetően hamarosan egy egész szép és használható szótárrá nőheti ki magát. Hajrá Gergő!

Mielőtt nekünk szegeznék a kérdést, hogy miért nem orosz, spanyol, türkmén szótárat vagy egy igazán jól használható francia vagy korrekt német szótárat csináltunk elmondanánk, amit az ilyen emailben érkező kérdésekre szoktunk válaszolni. Szótárat olyat csinálunk, amilyet Önök csinálnak. Mivel továbbra sincs módunk arra, hogy szótár adatbázisokat ún. pénzért beszerezzünk (sőt még pénzért sem, de ez egy másik történet), ezért csak az önkéntes felajánlásokra és az öntevékeny kezdeményezésekre tudunk támaszkodni. Gergő ennek megfelelően járt el: nekiállt maga összeszedni egy csomó szót, aztán megkereste a nagykövetséget, a Lengyel Intézetet, egyetemek lengyel tanszékét, stb., hogy segítsék egy lengyel-magyar szótár összeállítását. Kezdeményezésre sikerrel is járt, sok támogatást kap, mi pedig a munkája és segítői munkája eredményét megosztjuk Önökkel.

Jövőbemutató semmitmondásként az idei rövidre szabott téli kiadásban vicceskedünk majd egy kicsit 1 Ft-ért megvásárolható lapos monitorokon, valamint pofátlan önreklámként ajánljuk a megújult Hócipőt, amibe a "Gúnygejzír csoport" tagjaként a SZTAKI Szótár szerkesztője is publikál.

Mindezekkel kívánjuk, hogy tavaszra együtt érjünk el egy melegebb éghajlatra! Hajrá szótározók! Hajrá szótár!
---
balázs

Ps.: Mindez a sok felesleges izé a lap alján található KéremkapcsojjaKI! segítségével, ha nem tetszik, hát kikapcsolható.


Öntudatos Vevő esete az 1 Ft-os monitorral

A következőkben egy megtörtént eset kapcsán íródott levélváltást ismertetünk, mert ez egyrészt vicces, másrészt tanulságos, harmadrészt vicces. Az eredeti neveket és hivatkozásokat megváltoztattuk.

Képzeljük el, hogy egy kora őszi napon napon egy SPAM landol a prostafiókunkban. A szpemmelőre rászórjuk a szokásos gombás lábszaggá varázslós átkunkat, és kívanjuk neki, hogy ezentúl álmodjon Rogán Antallal, majd mielőtt kitörtölnénk a kértetlen reklámlevelet megakad a szemünk az egyik reklámozott itemen, egy 17"-os monitoron, ami csupán 1 Ft-ba kerül.

Öntudatos Vevő el is látogat a kéretlen levél feladójának oldalára, hogy megnézze magának a monitort. Ott valóban 1 Ft-ba kerül a monitor. 1 Ft végülis nem sok pénz, a monitor pedig kívánatos, vegyünk hát 10-et - mondja Öntudatos Vevő fakó szélű képcsöves monitorján a böngészőjét nézve, s be is rak 10db monitort virtuális kosárba. Ez ugye összesen 10 forint. Öntudatos Vevő azonban elfeledkezik róla, hogy az 1 Ft csak a nettó ár volt, ehhez jön még az ÁFA. A butabolt.hu érdekes ÁFA stratégiát követ, mivel náluk az 1 Ft-os monitor 25%-os ÁFÁval növelt értéke 2 Ft. Kicsit húzos, gondolja Öntudatos Vevő, de végülis 20 Ft-ért is megéri még a 10 db lapos monitor, hát benthagyja a monitorokat a kosarában. Internetes vásárlásról lévén szó, azonban Öntudatos Vevőnek egy újabb tétellel kell még számolnia: a 2000 Ft-os szállítási díjjal. 2020 Ft nem kevés pénz, de 10 db 17"-os TFT monitort még éppen megér Öntudatos Vevőnek, ezért a vásárlást befejezve a "Megrendel" gombra klikkel.

Butabolt.hu pedig küldi a vásárlásról szóló visszaigazoló levelet:

Kedves Bruckner Bertalan!

Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelt bennünket!
Ön az alábbi megrendelést adta fel áruházunkban:

Megrendelési azonosító: XXXXXX/ZZZZ

Termék         Nettó Bruttó Db Fizetendő

LG L1730S 17" TFT   1 Ft  2 Ft 10   20 Ft

összesen: 20 Ft

Szállítási mód

Szállítási idő

Bruttó szállítási díj 2,000 Ft

Megrendelését a következő linkre kattintva tudja
véglegesíteni: Aktiválás

A termék kiszállítását megelőzően munkatársunk
telefonon felkeresi Önt.

Üdvözlettel:

butabolt.hu
info@butabolt.hu
06-30X-XXX-XXX


Ez rendben is volna, azonban butabolt.hu-nál észreveszik, hogy valami nem stimmel, ezért levelet írnak a vásárlónak.

Feladó: Horváth Andrea
Küldve: 2004. szeptember 17. 10:43
Címzett: öntudatosvevő@freemail.hu
Tárgy:

Kedves Bertalan!

Az Ön által megrendelt LG L1730S 17" TFT, 3 év garancia Sulinet Expressz termék hibásan jelent meg oldalunkon. A termék kiskereskedelmi ára 91,183 Ft + ÁFA (113,979 Ft). A hibáért szíves elnézését kérjük.

Amennyiben szeretné megrendelni a terméket, kérjük, hogy ismételje meg rendelését.

Üdvözlettel:

Horváth Andrea
www.butabolt.hu


Öntudatos Vevő pedig válaszol:

From: Bruckner Bertalan
To: 'Horváth Andrea'
Sent: Friday, September 17, 2004 11:10 AM
Subject: RE:

Kedves Andrea!

Orommel fogadtam keretlen reklamleveluket (spam) az akcios termekekrol, melyben egy szamomra megfelelo termeket is talaltam. Ezek az akciok hazankban sem szokatlanok (ld. Peldaul az Elektro World avagy a Media Markt 1 Ft-os akcioit).

A kovetkezo mondat a regisztraciommal koztunk letrejott szerzodesben talalhato:

" - A mindenkori fizetendő ár a megrendelés leadásának idejében érvényben lévő ár."

Rendelesem elfogadasarol visszaigazolast kaptam, igy tovabbra is igenyt tartok a rendeleskori aron az akcios termekre.

Udvozlettel,
Bruckner Bertalan


Most bizony baj van. Öntudatos Vevő sajnos elolvasta a szerződést, amire általában csak page-down-t es OK-t nyom a gyanútlan netező. Lássuk, hogy butabolt.hu-s ügyintézőnk miképpen próbálja a konfliktust megoldani:

Feladó: Horváth Andrea
Küldve: 2004. szeptember 17. 11:37
Címzett: Bruckner Bertalan
Tárgy: Re:

Tisztelt Burckner Úr!

Ha figyelmesen elolvassa honlapunkon az "Ismertető" menüpont alatt található szöveget akkor megtalálhatja benne a következő két mondatot: "Árváltozás esetén értesítjük Önt, és lehetősége van a módosított áron megrendelését visszautasítani vagy továbbra is fenntartani. Az árváltozás jogát fenntartjuk!"

Reméljük, hogy a fentiek ismeretében is későbbiekben vásárlóink között üdvözölhetjük.

Tisztelettel:

Horváth Andrea
www.butabolt.hu


Hoppá! Öntudatos Vevő már nem "Kedves", hanem "Tisztelt". A tiszteletnek kissé ellentmond ugyan, hogy a megszólításban Öntudatos Vevő nevét nem sikerült hibátlanul leírni, de ez még a kisebbik probléma. Butabolt.hu-nak tulajdonképpen igaza lehetne, ha nem egy már megkötött üzletről lenne szó. De mivel a megrendelés egy adott áron történt, annak elfogadásáról pedig értesítették az ügyfelet, így az üzlet megköttetett. Öntudatos Vevő ennek tudatában meg is írja válaszát:

From: Bruckner Bertalan
To: Horváth Andrea
Sent: Friday, September 17, 2004 12:01 PM
Subject: RE:

Tisztelt Hrováth Kisasszony!

A jogszabalyok ertelmeben ram a megrendeleskori szabalyzat vonatkozik, hiszen azt fogadtam el. (Mellekletben kuldtem rola egy screenshotot, termeszetesen a Tanszekunk szerverenek log-jaban (gy.k. naplofajl) is hitelt erdemloen megtalalhatoak az adatok, valamint a rendelesben reszt vevo kollegak (akiknek a keretlen reklamlevel szinten felkeltette az erdeklodeset, nem veletlenul, hiszen jelezte nekunk, hogy "összehasonlítva árainkat más hasonló profilú internetes és hagyományos üzlettel bátran állíthatom, kiemelkedően alacsonyak") is tanusitjak az eredeti szabalyzatot).

Mellekesen a szerzodes egyoldalu utolagos modositasa (kulon ertesites nelkul, illetve hivatkozas, hogy "figyelmetlenul olvastuk") a keretlen reklamlevellel egyutt nem feltetlenul joindulatot sugall, amelyet a Fogyasztovedelmi Fofelugyelosegnek eljuttatando jegyzokonyvben szinten szandekozunk feltuntetni.

A koztunk letrejott szerzodesben feltuntetett termekekre a szerzodes alapjan biztositott, akcios aron (10Ft + AFA = 20Ft + 2000Ft szallitasi ktg) a Tanszek kollegaival tovabbra is igenyt tartunk. A feltuntetett 100%-os adokulcsot furcsallva az APEH megfelelo szervetol kerunk tovabbi tajekoztatast.


Tisztelettel,
Bruckner Bertalan
X Egyetem Z Tanszek


Öntudatos Vevő tehát bekeményített, s a megfelelő hatóságok nevének említésétől várja ügyének kedvezőbb elbírálását. Vegyük észre azt a finom utalást, amikor is "Hrováth"-nak szólítja az ügyintézőt, ezzel is jelezve, hogy a nevekkel valami nincs rendben. Elárulom: továbbra sem lesz. Mit válaszolt butabolt.hu?

Feladó: Horváth Andrea
Küldve: 2004. szeptember 17. 12:24
Címzett: Bruckner Bertalan
Tárgy: Re:

Tisztelt Burckner Úr!

Induló vállalkozásról lévén szó sajnos előfordulhatnak hibák melyet a mellékelt példa is mutat. Ezért még egyszer szíves elnézését kérem. Mint minden kerekedelmi cégnek, módunkban áll árainkat előzetes felszóllítás nélkül megváltoztatni. Szerencsére azonban Önt és kollégáit nem érte kár, hibás számla nem került kiállításra, tájékoztatási kötelezettségünknek eleget tettünk és az említett hibákat természetesen kijavítottuk.

Önnek természetesen, lehetősége van az Önt ért vélt sérelmekért panasszal fordulni a különböző szervekhez, azonban arra kérem, hogy tekintsen el ettől.

Természetesen az Ön és kollégái postafiókcímét (melyet az X egyetem hivatalos és nyílt oldaláról töltöttünk le) a körlevél elküldését követően adatbázisunkból töröltük, így a jövőben nem kell tartania hasonló kellemetlenségektől.

Tisztelettel:

Horváth Andrea
www.butabolt.hu


Na ugye! Lehet ezt normálisan is, bár a kellemetlen vevő nevét illenék helyesen leírni. Öntudatos Vevő nem rossz ember, de azért a szpemmelőket legszívesebben sós kútba tenné, onnan ki sem venné, aztán kerék alá tenné, onnan ki sem venné, sőt még a nyakukon is ugrálna, amíg mozgatni bírják az egeret. Öntudatos Vevő tehát újabb levelet ír Butabolt.hu Andreának, amiben konstruktív javaslatokat is tesz:

From: "Bruckner Bertalan"
To: "Horváth Andrea"
Sent: Friday, September 17, 2004 12:49 PM
Subject: RE:

Tisztelt Horváth Kisasszony!

Nem ertem, hogy amennyiben tisztessegesen is tudnak viszonyulni a potencialis ugyfeleikhez, miert kell az elozohoz hasonlo tisztessegtelen eszkozokkel elni. Indulo vallalkozaskent meginkabb megfontolando lenne, hogy milyen elso benyomast alakitanak ki az Onok altal nyilvanos adatbazisokbol kivalaszott vevokorben. Az adatbazisbol valo torlest megkoszonjuk, a tovabbiakban inkabb megbizhato helyeken vegezzuk megrendeleseinket, folyo megrendeleseinket lemondjuk.


Udvozlettel,
  Tisztelettel,
  Bruckner Bertalan
  X Egyetem Z Tanszek

PS: Javaslom tovabba a kovetkezo, szamunkra erdektelen termekek akcios arat modositani:

    MIRO PC TV PRO /TV tuner (0 Ft)
    LG RE 20LA70 LCD TV
    LG MZ-42PZ44 Plazma képernyő
    (Utobbi kettonel az akcios ar magasabb, mint az eredeti...)


Öntudatos Vevő ezután hátradől tanszékében, majd utánanéz, hogy hol tudna pályázni arra a 100.000 forintra, amiért tényleg lecserélhetné vibráló 14 colos monitorát egy szemkímélő TFT-re.


Civil kurázsi rulez! >>>


Olvasson Ön is Hócipőt, nem ciki!

Pofátlan fiatalok "Gúnygejzír csoport" néven azt vették a fejükbe, hogy megcsinálják a Hócipő humormellékletét. Hogy ez mennyire sikerült jelezheti az az olvasói levél, mely szerint "Kár, hogy ilyen kis terjedelmű a humor rovat, és pont a poénokra nem jutott hely". Az ambíciózus fiatalok mindenesetre bizakodóak és ámokfutásukkal nem hagynak fel, amíg valaki rá nem lép arra a nagy arcukra. A Gúnygejzír stáb tagjai: Göndöcs Gergő, Kovács András Péter, Lehoczki Károly, Litkai Gergő, Simonyi Balázs és Pataki Balázs. Figyelmeztetés! A Gúnygejzír csoport írásai nyomokban humort tartalmazhatnak. Apróbb részeit kisgyermekek könnyen lenyelhetik, ezért nekik nem ajánljuk. Mindenki másnak viszont ajánljuk szeretettel a Hócipőt s benne a Gúnygejzír (vagy GegKvazárt, vagy ahogy az aktuális "lapszámot" éppen hívják) olvasását az alábbi kis ízelítővel:

A Hajós András Médiabüntető Intézet ajánlata

Szeretné tönkretenni valamelyik konkurense műsorát? Negatív reklámot akar csapni az ellenséges csatornának? A Hajós András Médiabüntető Intézet (HAMBI) segít Önnek!

Nagy nézettségű, politikai botrányt kavaró megoldások bármely idősávban Hajós András szereplésével. Telefonáljon, és elküldjük Önnek népszavazási referencia anyagunkat!

A HAMBI alapcsomag tartalma:

 • Hajós András öltönyben és SZTK-keretes szemüvegben (hozott szemüveget beszámítunk)
 • Előre megfogalmazott ORTT panaszlevél
 • Exkluzív Kuncze Gábor felháborodás
 • Válogatott sértések Balogh Lászlótól (beszámítható Balogh Lászlót beszámítunk)
A dupla HAMBI csomag tartalma:
 • Hajós András csak szemüvegben
 • Napirend előtti Rogán Antal
 • Spontán tüntetések szervezése a bárki ellen.
Ha felkeltettük érdeklődését, de nincsen ötlete, hogy miképpen is lehetne az Ön segítségére a HAMBI, íme néhány garantáltan működő megoldás Hajós András részvételével:
 1. A Mindentudás Egyetemének egyik előadásán Hajós az első sorba ül és rotringból készített köpőcsővel lövöldözi az előadó akadémikust. A professzor ezután a törzsfejlődés hiányzó láncszeméről szóló előadásához példaként hozza fel Hajóst, különös tekintettel a szemüvege mögül felcsillanó különös tekintetére.

 2. A déli harangszóra szöveget rögtönöz "Az a geg, az a geg, ha hülye a szemüveg" kezdősorral.

 3. A TV2 időjárásjelentésekor Onyuta Juditot átlöki a virtuális Magyaroszághoz vezető húsz centis kerítésen. Onyuta Judit elterül az Alföldön, orrát beleveri a Bakonyba, Hajós pedig átvéve a műsort közli, hogy az ország területén esés várható, a hegyi területeken kisebb orrvérzéssel. A feltápászkodó Onyuta Judit megeteti Hajóssal az SZTK-keretes szemüvegét.

 4. A Vidám Vasárnap élő adásában megkérdezi, hogy Jézus szemüveges volt-e, és ezért feszítették-e keresztre, valamint, hogy hogyan mondják arámi nyelven, hogy SZTK?

 5. A Szuperbuliban megpróbál hangszeres előadóként gitáron zenét játszani és előben énekelni, amivel a teljes stábot és a többi fellépőt is összezavarja. A technikus-DJ például nem tudja mi az a "hangszer", Lagzi Lajos nem érti, hogy ez mitől "zene" ha nincs benne trombita, a V-Tech együttes meg nem érti hogyan lehet "élőben énekelni". Senki sem érti ugyanakkor, hogy ehhez miért kell neki szemüveg.

 6. A Legyen Ön is milliomosban túszul ejti Vágó Istvánt és követeli, hogy 2 számítógépes felezője legyen, majd telefonos segítséget kér az ügyvédjétől. Ügyvédje tanácsára megtagadja, hogy levegye a szemüveget.

 7. A parlamenti közvetítés szünetében bemutatja a különböző frakciók tagjainak horkolási szokásait. Az erre felébredő képviselők 156:140 arányban elfogadják a produkciót, így abból törvény lesz.

 8. A Szülőszoba című műsorban a defibrillátorral pingpongozik, majd ráköti magát a lélegeztetőgépre és hörgő hangon azt mondja "Én vagyok az apád, Luke". A nagyobb hatás kedvéért ezt egy SZTK-keretes szemüvegben csinálja.

Hihihi, hahaha >>>KéremkapcsojjaKI! (He?)

 A magyar betűket Latin-2 kódolással vagy repülő ékezettel (á=a' ö=o: ő=o" ű=u" ...) adhatja meg.

Fontos:  A fordítás irányát a nyíl mutatja

Az irányváltáshoz klikkeljen rá!

A szótárat közösen, az Önök segítségével bővítjük. Ha egy szót nem talált meg a szótárban, de tudja a jelentését, kérjük használja az Új szó linket a szótár bővítéséhez.


A keresőfelületet az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya készítette és üzemelteti. A szótárral kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket és mogyorós csokoládé felajánlásaikat Pataki Balázshoz, vagy a webmesterekhez eljuttatva bármikor szívesen fogadjuk.

   Támogatóink
Szótár:

Angol-magyar
Német-magyar
Francia-magyar
Olasz-magyar
Holland-magyar
Lengyel-magyar

Szolgáltatástár:

Hangos szótár
Mozilla kereső
  plugin

Anagramma
Szószedet
Környezeti menü
Bookmarklet
WAP
Kiejtés
Kiejtési útmutató
Szavazás
http://nda.sztaki.hu/
Lőwy Árpád versek

Évszaktár:


Levéltár:

szotar@dsd.sztaki.hu

2003 tél
2002 ősz I.
2002 ősz II.
2001 tele


Köszönetdsd.sztaki.hu