Ugrás a tartalomhoz

Angol->Magyar
KeresésÚj szóÚj szó 

Kis-/nagybetű nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése
Jelnyelvi jelek
SZ T A K I   SZ Ó T Á R

Mutiból készült

Drága jó szótárazó pajtások! Meg a többiek! Meg akik egyik csoportba sem tartoznak!

Elfújván születésnapi kiadásunk virtuális tortájának elképzelt grillázsába szúrt nem létező gyertyánk soha nem lobogott lángját arra gondoltunk meghatódottan, hogy ott rohadjon meg az időjárás ahol van. Nekünk most már tavasz kell, madárcsicser és kigombolt nercekből előbukkanó kerekded idomok.

A tavaszt a magunk részéről megnyitottnak nyilvánítjuk, és egy remek kis szolgáltatás SZTAKI Szótárhoz kapcsolásával ünnepeljük meg.

Mindennapi életünk során gyakran találkozunk emberekkel, akik mindenfélét mutogatnak, és akkor a politikáról még nem is beszéltünk, és nem is fogunk. Beszélünk viszont azokról, akik hallássérülésükből kifolyólag jelnyelven kommunikálnak egymással. Tudják, mint a parlamenti közvetítésekben a bal alsó sarokba zárt jelelő ember, vagy Pártai Lucia az időjárás jelentésben. (Nem tudom említettük-e, hogy az időjárás dögöljön meg!)

Nos, Bartos Pál a jelbeszéd jobb megértése és megismertetése érdekében létrehozott egy online jelnyelvi szótárat a hallatlan.hu-t. Pali megkeresett minket egy ronda, hideg téli napon (hogy ott akadjanak keresztbe a heréi annak is, aki a ronda hideg téli napokat ráadásul délután három órakor beálló sötétséggel is súlyosbítja), hogy mi lenne, ha a hallatlan.hu-t összekötnénk a SZTAKI Szótárral. Mi ezen kapva-kaptunk és örömmel jelentjük, hogy a szótári keresésekben ezentúl minden szótározó pajtás találhat időnként egy kis ikont (), amire kattintva az adott szó jele megtekinthető. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kereső formon a szintén ikonhoz tartozó jelölőnégyzetet bejelölni (és a "Táblázat készítése" opciót is). A jelekhez tartozó flash animációk a szócikkeken belül jelennek meg, amihez AJAX-ot használtunk, csak hogy a CSS-re történő átállás után is folytassuk a buzzword kompatibilitásunkat. (Beavatatlan olvasóink kedvéért: az előbbi mondat második felét nem volt muszáj érteni, sőt valójában leírni se.)

A jelelés megismerése és megtanulása rengeteg előnnyel szolgál. Például verhetetlenek leszünk Activityben. Ha mégsem, akkor vigyünk magunkkal háromcolos csöveket, és lássuk akar-e még valaki verekedni? Pláne, ha a cső uránból van. No de félretéve a harcművészeteket, rájöttünk, hogy a jelnyelv mindannyiunk számára érdekes lehet.

Azt tapasztaltuk például, hogy remek szórakozást nyújt annak a logikának a megismerése, hogy miért úgy jelelnek el egy tárgyat, vagy fogalmat, ahogy. Például, a kedves szótározó pajtások szerint jelnyelven hogyan jelelik el azt, hogy cseresznye? Kétdecis üveg, kinyit, megisz? Avagy: fa, bogyó, leszed, megesz? Hát nem. Magunk álmunkban sem hittük volna, hogy azt a mindenki által ismert mozdulatot gondolták a jelnyelv megalkotói a cseresznyére legjellemzőbbnek, amit gyerekkorunkban annyiszor megtettünk: a cseresznye fülre akasztását.

.(klikk!)

Zseniális! Ugyanakkor gondolták volna, hogy van olyan élőlény, amit leginkább a halála jellemez? Mert jelnyelven, például, a disznónak nem az orrát, a röfögését, vagy a szagát jelelik el, hanem azt, ahogy leszúrják. Hmmm.

.(klikk!)

A jelek logikájának megfejtése után remek szórakozás még, hogy ha megpróbáljuk kitalálni, hogy egy jel ténylegesen mit jelent. Például itt van ez:

.(klikk!)

Ha Önök is azt gondolták, hogy ez azt jelenti "8 babakocsi", akkor tévedtek. Ez a fűnyírógép. Hasonlóképpen téves a "bamba graffitis lefújja a villamost" megfejtés, amikor csak arról van szó, hogy "be van rúgva".

.(klikk!)

Ugyancsak hibás megoldás a "kifesti a mellét", amikor a "belvárosról" van szó.

.(klikk!)

Aztán ha már értjük a logikát, és meglehetős pontossággal tudjuk értelmezni a jeleket, akkor megpróbálkozhatunk magunk is a jelbeszéddel. Mi egy vidám kis nóta eljelelésével kísérleteztünk. Ehhez tudni kell, hogy a programozó mindennapi élete során gyakran ütközik problémákba és ilyen káromkodik, aztán esetleg meg is oldja a problémát. Mi a káromkodás (s időnként a probléma megoldása) helyett ilyenkor egy a Késő Este Hajós Andrással című műsorban elhangzott dalt szoktunk idézni, amit Dr. Debreceni László showmedvéhez intézett a kimagaslóan kimagasló showman. A "Dögölj meg mackó, rohadj el" című dalt nekünk a következő jelekkel sikerült eljelelnünk, legalábbis az első sorát:

- halál: .

- medve (jegesmedve második fele): .

- halál: .

A csodálatos ebben, hogy a jelnyelv segítségével most már úgy tudjuk projektálni a felmerült probléma miatti dühünket a csecsemő ruhába öltözött plüssmedvére, hogy ezzel a szobában tartózkodó kollégánkat sem kell éneklésünkkel bántatni.

Persze vannak, akik a jelnyelvi éneklést is csodálatosan művelik. Gondoltak-e valaha is arra, hogy milyen lehet a japán himnusz? Pláne kézjelekkel? Hát ilyen.

De ha még ennyivel sem sikerült volna felkeltenünk az érdeklődésüket, akkor esetleg próbálják ki az egészen értelmetlen Mutogépet (Signwriter).

Mindezt a sok csacskaságot persze csak azért mondtuk el, hogy kedvet csináljunk a jelnyelvhez, illetve, hogy a szótározó pajtások a szabadidejükben előszeretettel nézegessék és tanulgassák ezeket a hallatlan.hu-n vagy a SZTAKI Szótárban. Bartos Pál kezdeményezése azért nagyszerű, mert a jelek kisfilmjeit megismerve ha siket vagy hallássérült emberrel találkozunk, akkor egyrészt talán fogékonyabbak leszünk a jelei iránt, másrészt magunk is tudatosan próbálkozhatunk jelnyelven megértetni magunkat.

Kellemes jelelést!
---
balázs

KéremkapcsojjaKI! (He?)


Bármely, ezen oldalon közölt dolognak a véletlennel való egyezése kizárólag a valóság, esetleg a webmester műve.


A magyar betűket Latin-2 kódolással vagy repülő ékezettel (á=a' ö=o: ő=o" ű=u" ...) adhatja meg.

Fontos:  A fordítás irányát a nyíl mutatja
@@@alt
Az irányváltáshoz klikkeljen rá!

A szótárat közösen, az Önök segítségével bővítjük. Ha egy szót nem talált meg a szótárban, de tudja a jelentését, kérjük használja az Új szó linket a szótár bővítéséhez.


A keresőfelületet az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya készítette és üzemelteti. A szótárral kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket és mogyorós csokoládé felajánlásaikat Pataki Balázshoz, vagy a webmesterekhez eljuttatva bármikor szívesen fogadjuk.