[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


SZTAKI hangos szótár | SZTAKI Talking Dictionary

A SZTAKI hangos szótár segítségével nem csak elolvashatja egy-egy szó fordítását, de meg is hallgathatja annak kiejtését.

A hangos szótár azért nagyon jó dolog, mert ha még egy morzsányi szeretet is volt irántunk a velünk egy szobában dolgozóban vagy lakóban, akkor ezt a morzsányit atomnyira (vagy ha univerzumnyi szeretetről indultunk, akkor morzsányira) apaszthatjuk a SZTAKI hangos szótár rendszeres, de még inkább állandó használatával. Tapasztalatunk szerint ugyanis nincs annál idegesítőbb, mint ha valaki napjában 117 alkalommal mondatja ki a szótárral, hogy cicik, vagy igyekszik kideríteni, hogy a farkaskutyát valóban fajkaskutyának ejti-e.

A hangos szótárat egy ún. Text-To-Speech (TTS) program valósítja meg, amely bármely szöveget képes hanggá alakítani. Szerencsés esetben pont azzá a hanggá, amit egy rendes beszélő is kiadna, ha elolvasná a szót. Ilyen text-to-speech programból van sokféle, de a többség vagy úgy szól, mintha Darth Vader egy vedlő Woockieval a szájában próbálna Modern Talkingot énekelni, vagy sokba kerül.

A SZTAKI hangos szótár jelenleg a következő nyelveken érhető el:

  • angol
  • magyar

A hangos szótár használatához a "kiejtés a szó fölött", "kiejtés a szócikkben" vagy a "hangos szótár" opciót kell beállítani a kereső opciói közül. Ha a hangos szótár működik, akkor a szócikkben a szó vagy annak fordítása mögött megjelenik egy kis hangszóró (), amire kattintva meghallgathatja a szó kiejtését.

A hangos szótár használatához ezenkívül az obligát hangkártya, hangszóró és némi jó érzés is szükséges, hogy a nap végére a négyszázadik kimondott angol szó után a kollegájának ne kelljen Önt egy láda vérmókussal apró darabokra marcangoltatnia.

Ha kérdésük, javaslatuk, ötletük támad a SZTAKI hangos szótárral kapcsolatban, ne habozzanak tárcsázni a 06-90-HANGOS-SZÓTÁR emeltdíjas email címünket!