2010 nyár SZTAKISzótár/m

SZTAKI Szótár mobil kiadás (iPhone, Android, Symbian, Blackberry)
Nem csak az iPhone-osoké a világ
Az éterben konektál
Sok más mobil típus már
A neten nyílik ezerszám az appstore
De webszótározni csak a SZTAKI-n jó
Kedves szótározó pajtások!

Adott a következő feladat: van egy SZTAKI Szótárod (szotar.sztaki.hu), amit ha elosztasz "m"-mel, akkor az nem kevesebb lesz, hanem több. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy ez egy nagyon hülye feladvány, amit csak azért erőszakoltunk ide, hogy elmondhassuk, Tominak és az iPhone-os szótárának új kihívója akadt: Peti, és a mindenes mobilszótár. És bár ez úgy hangzik, mint "Jamie és a csodalámpa", ennek mégis van értelme, el is mondjuk miért.

Tomi készítette el pár hónapja a SZTAKiPhone szótárat, ami a SZTAKI Szótár iPhone-ra optimalizált webes változata, amit maga Steve Jobs is imád. Tominak azért engedtük mindezt, mert a Tomi erős, és megfenyegetett minket, mi pedig féltünk, ráadásul az iPhone az nagyon LOL meg XD, ugyebár. Igen ám, de jött másik kollégánk Peti, aki viszont bátor, továbbá feketeöves CSS-ben, és doubleclick-kel töri a betontömböket szabadidejében. És Peti látá, hogy akinek nincs iPhone-ja, annál a mobilon csúnyácskán jelenik meg a Szótár. Ezért gondolt egyet, aztán még egyet, amiből végül úgy 172 gondolat is lett, és aminek eredményeképpen megszületett a

szotar.sztaki.hu/m

Ez a SZTAKI Szótár mindenféle mobilra optimalizált webes változatának új elérhetősége. Ha minden igaz, akkor ezen az URL-en megnyitva a szótárat jól megy a cucc továbbra is iPhone-on, de sőt Androidon is, valahogy eldöcög Symbianon, és talán mindenféle más mobilon is, amit annyira kívántak a minket szavazataikkal és kommentjeikkel megtisztelő szótározó pajtások.

Mivel nekünk nincsenek mindenféle mobiljaink, ezért örömmel vennénk, ha a kedves /m-ező pajtások lefényképeznék a telefonjukon futó SZTAKI Szótárat, és ezt a képet (akár úgy, hogy ők is rajta vannak) feltöltenék a SZTAKI Szótár lájkolandó új Facebook oldalára:

facebook.com/sztakiszotar

Miután jól kimobilozták, legfényképezték és kilájkolták magukat, joggal merülhet fel a kérdés a szótárazó pajtásokban, hogy de ki is ez Peti, és minek? Nos, Peti az egyik kolléga, akinek volt mersze az álláshirdetésünkre jelentkezni, és ő lett a több mint 50 pályázóból az egyik, akit fel is vettünk. Mindenkitől kértünk referenciát, hogy milyen programot buherált már életében, akár munkából, akár szükségből kifolyólag, de méginkább a szabadidejében. Peti pedig ezzel jött elő:

Megabrutál by Peter Huszák

A Megabrutál olyan, mintha Fásy Ádám RPG szerepjátékot készítene, és hozzá Zsülikétől és egy vájártól kérne segítséget. A végeredmény nagyon vicces, viszont nem túl használható, de látszik, hogy valami tehetség, de legalább elszántság azért van a készítőben. Szívesen leírnánk most, hogy mi is a játék lényege, de ez éppen nincsen neki. Lehet mászkálni egy térkép szerint, és véletlenszerűen megtámadnak minket mindenféle lények, mi pedig megküzdhetünk, vagy elfuthatunk. Ez nem hangzik túl izgalmasan, de ezért kárpótolnak a zseniális, bár politikailag néhol inkorrekt szövegek:

Halk lépteket hallasz... megfordulsz, és még idejében észreveszed,
hogy egy Kisnyugdíjas bácsi jön feléd...
Felordít, majd rohanni kezd feléd...
Fegyvere a félelmetes szatyor!!

És nagyon szépen kidolgozottak a fegyverek:

A lánc megindul a láncfűrészen, te pedig előrelendülsz vele...
Pont sikerül elhajolnia a lesujtú láncfűrész elõl.
A krapek ordít egyet, és a(z) jégcsákánnyal rádtámad.
A(z) jégcsákány cafatokra tépi a lábszáradat.(-17ée)


Illetve:

A késedet fejed fölé emeled, majd lesujtassz vele...
A rambó-kés leszaggat egy darabot A Vén csont husából.(-5 ée)
A Vén csont hörögve rádtámad a szatyorral.
A Vén csont éppenhogy eltalál a(z) szatyorral.(-3 ée)


És ha jól harcoltunk, akkor

A Vén csont még rándul egy utolsót, aztán végképp elernyed a lábaid elõtt.
Szép volt!
A Vén csont teteme mellett egy gépágyú fekszik!


Akiben felhorgadt a vágy, hogy élőben is kipróbálja a Megabrutál retro élményt, ehelyütt letöltheti:

mbruta2.exe

Peti kollégákról még nem árt tudni, hogy nagyon szeret visszajelzéseket kapni, ezért ha tetszik, ha nem tetszik, ha szerelmes verset küldenének neki, ha megosztanák vele kedvenc urdu nyelvű yak-pörkölt receptüket, vagy ha csodálatos dél-laoszi makramé gyűjteményt találtak a neten, ne habozzanak a szotar.sztaki.hu/m-en visszanyilatkozni neki a "vélemény" gomb nyomogatásával, vagy mostantól akár Facebookon is.


De véleményüket, mint mindig, szeretettel várjuk oldschool módon emailben is.

Köszönjük és jó nyaralást!
---
Pataki Balázs, műszaki ügyintéző

 

2010 tél Itt a SZTAKiPhone Szótár, mert az jó. Vagy nem.

Hihetetlenül csodálatosan kiváló, ugyanakkor kimondhatatlanul nagyszerűen jó hírrel szolgálunk a mai napon (bármikor is olvassák ezt) a tisztelt szótározó pajtásságnak. Olyan horderejű dologról van szó, amit csak a Holdra szállással, a szeletelt kenyér feltalálásával és az intim piercinggel ukulelézéssel lehet egy lapon említeni.

A mai naptól elérhető a világ legjobb SZTAKI Szótárának iPhonera optimalizált változata.

Ami azt jelenti, hogy az összes többi telefonon, ami nem iPhone, viszont teljesen ócskán fog kinézni. Kivéve iPhone-on, mert azon jól, de az meg nem az összes többi telefon, hanem az az. És nem mintha a többi telefon nem érdemelné meg, hogy rajta is szép legyen a SZTAKI Szótár, egyszerűen Tomi kollegánknak ez tetszett, mi meg nem akartuk elvenni a kedvét. Pláne, hogy újabban a konditeremben is kombájnokat emelget, mert a súlyok már nem elegek neki. Nekünk mindez eléggé meggyőző volt ahhoz, hogy engedjünk neki iPhone-ra optimalizált webszótárt csinálni. Köszönjük Tomi, és nem haragszunk, hogy olyan erősen szorítottad a nyakunkat, amikor erre kértél minket. És igen, őszinték voltak a könnyeink, amikor alábbhagyott a szorításod.

De miért is kell mindenkinek azonnal és rögtön, valamint mindjárt és hirtelen, továbbá pénzt nem kímélve elkezdeni használni az ingyenes iPhoneos SZTAKI Szótárat? (Ha tudom, hogy ennyiszer írom le ennek a telefonnak a nevét, megszponzoráltatom ezt a bejelentést Steve-vel. De utólag is jöhet pár telefon. Csak úgy megjegyzem.)

  1. Aki a SZTAKiPhone Szótárat használja, az tovább fog élni. Ez tény. Én ismerem a Tomit, tudom mit tesz azzal, aki nem használja.

  2. A SZTAKiPhone Szótártól nagyobb lesz a felhasználó melle. Ez főleg akkor szerencsés, ha nőről van szó. Tominak is nagy a melle, de az csupa izom, bár így is csak 85C-s melltartót hord.

  3. A SZTAKiPhone Szótár nem használ Flasht. Tomi rengeteget küzdött azzal, nehogy véletlenül Flasht sikerüljön beleraknia egy iPhone alkalmazásba. Sikerült Tomi, gratulálunk!

  4. A SZTAKiPhone Szótár az LOL, XDXD és :D. Valamint atomra strasszos, aki pávázni akar, de nem pózer, annak tutkó kell, a jobbágyok használjanak románszatyros szótárakat, aki raj, az SZTAKiPhone Szótárat pörget. A SZTAKiPhone Szótár tökre nem gáz, mindenki lájkolja, bizti nem laggol, puszira tiéd, vigyed, szóval fain, osszad fácsén is öcsém!

  5. Steve Jobs is ezt használja. Ahogy ez az alábbi, eredeti, bizonyító erejű videóból is látható:

A SZTAKiPhone Szótár tehát pont olyan jó, mint amilyennek hangzik, többel egy centivel sem. Ezt garantáljuk.

És még egy dolog.

A SZTAKiPhone Szótár a következő URL-en érhető el:

http://szotar.sztaki.hu


És boom.

De mielőtt még a dolgukra engednénk Önöket, jöjjön a kötelező szavazás és megmondás.

Ön miért használja (majd) a SZATKiPhone Szótárat?

A demokrácia jegyében többszörös a választás: tetszőleges számú lehetőséget kiválaszthat! Csak tessék, csak tessék!
Mert a SZTAKiPhone Szótár használatával tovább fogok élni.
Mert a SZTAKiPhone Szótártól nagyobb lesz a mellem.
Mert a SZTAKiPhone Szótár nem használ Flasht.
Mert a SZTAKiPhone Szótár az LOL, XDXD és :D.
Mert Steve Jobs is ezt használja.
Én nem használok, soha nem is fogok SZTAKiPhone Szótárat használni, mert csak vonalas telefonom van.
Én nem használom, mert már így is túl nagyok a melleim. Viszont szeretnék hosszabb lábakat. Ahhoz Androidos telefont kell használni?
Én bármit használok, aminek a nevében benne van, hogy i. Meg P. És a vége Ne. Vagy Na.
Igen, kérek reklámanyagokat a postaládámba.
Megmondás:


De véleményét szeretettel várjuk emailben is.

Köszönjük a figyelmet,
---
Pataki Balázs, műszaki ügyintéző

2009 tavasz A SZTAKI Szótár bemutatja

A Föld kilencvenkilenc legkevésbé ismert csodája

A Föld kilencvenkilenc legkevésbé ismert csodája Kit érdekelnek a gizai piramisok, ha megismerkedhetünk a Szent Ottomár Bazilikával - a világ legtöbbször lerombolt és újjáépített egyházi együttesével? Mi izgalmas van az Eiffel-toronyban egy huszita látványerődhöz képest, amelyet ugyan 1973-ban egy elcsatangolt kisgyerek vattacukorja romokba döntött, ám romjai közt továbbra is működőképes az ellenséget megfélemlítő, lidérces hatást keltő macskacsembaló? Nem érdekesebb-e az eleddig ismeretlen Tuesday szentély - ami nélkül őseink nem tudták volna megállapítani, hogy a hét melyik napja esik keddre -, mint néhány kósza vonal a Nazca sivatagban, amelyek vagy állatokat ábrázolnak, vagy UFÓ leszállópályák, vagy csak néhány nagyon részeg nazca gimnazista szórakozott pár ezer éve? És vajon hányan és hányszor gyalogoltak már el gyanútlanul a Lazarovka külvárosában, Panelovóban álló Munkás Szent Joszif kolostor mellett, azt gondolván, hogy az egy egyszerű panelház, nem is sejtvén, hogy abban látható Danyilo Rebencev: A halászok a genezáreti tónál túlteljesítik a tervet című munkája vagy A szentlélek látogatása a plovdivi kohóban című freskó.

Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely és Pataki Balázs (a SZTAKI Szótár szerkesztője) A Föld 99 legkevésbé ismert csodája című könyve már kapható!

>>> Még többet ebből, mert mindjárt karácsony, és az unokaöcsémnek is kell még valami ajándék, és ez pont jó lesz, vagy végül is tök mindegy

2008 tél Csing-ling-ling

SZTAKI Szótár
A humor arra való, hogy jól érezzük magunkat, itt a SZTAKI-ban /Vámos Tibor/

Kedves Szótározó Pajtások!

Régóta nem szóltunk, de ugye nincs harag? Egy éve, hogy összemelegedtünk az [origo]-val és úgy tűnik, a kedves Pajtások kitartottak mellettünk, legyűrve kezdeti ellenállásukat – ha volt. Jelentjük, az [origo]-val haverkodni jó, reméljük ez kölcsönös. Kaptunk baromi sok levelet, hogy hajrá, meg eladtuk a lelkünket, meg fúj, meg hajrá. Ezekből mi csak a „hajrá” tartalmúakat tartottuk meg, a többi levél írójához szótáros inkvizíciós csapatokat küldtünk, amelyek lágy ragozású mozgást jelentő urdu igék magyarázatával térítették jobb belátásra a bizonytalankodókat. És nem is eredménytelenül, hiszen azóta a szótári oldalletöltések száma átlépte a napi 1.000.000-t (egymilliót), a napi látogatók száma pedig elérte a 100.000-t (százezret). Ez annyi, mintha Lichtenstein, Monaco és Szentes teljes lakossága az utolsó parkolóőrig egy nap legalább egy szót keresne a szótárban. Bár elképzelni sem tudjuk, hogy egy lichtensteini árufeltöltő, vagy egy monacoi bakter mit is keresne a szótárban, de azért ezt jólesik így elképzelni. Köszönjük, és ollé (ollé: urdu üdvözlés, jelentése: ollé)!

Többen (például a homár) is úgy értelmezték előző, dizájnváltós kiadásunkat, hogy mi magyarázkodunk az [origo]-val kötött stratégiai megállapodás miatt. Holott a többféle verzióban előadott magyarázatokkal csak szerettük volna érzékeltetni, hogy bár némi kommercializáció (ősi urdu szó, jelentése: ember, aki nagy zsák pénzzel rohangál, és azt kiabálja, hogy „nyehehehe”) megjelenik az oldalon, attól nálunk még minden marad ugyanúgy, de legrosszabb esetben is javul. A nagy javulás még nem következett be, de a minden úgymaradást nagyjából sikerült tartani. Persze a cél a javulás, khm.

A ~100.000-es látogatószám azzal is jár, hogy a sok kedves szótározó pajtás mellett megjelentek kedvetlen pajtások is, akik szótározás vagy olvasgatás helyett inkább pontatlan fordításokat keresnek és/vagy feljelentéseket fogalmaznak meg (urdu nyelven nincs szó a „feljelentésre”, csak körül lehet írni: „beadvány olyan ügyben, aminek semmi értelme, és ha tudnék olvasni, vagy lenne homloklebenyem, akkor talán nem is írnám meg.”). Mivel tudjuk, hogy egy ilyen feljelentés elkészítése rengeteg időbe és energiába kerül, ami csak elvonja az embert a tényleges szótározási munkától, ezért az érdeklődő pajtásoknak elkészítettük a SZTAKI Szótár Feljelentőgépet. Használják egészséggel!

Az egyik pontatlan fordítás miatt a SZTAKI Szótár egészen a TV Ügyvédjéig jutott. A tévés megjelenés jeles alkalmából egyben van szerencsénk felhívni a szótározó pajtások figyelmét arra a SZTAKI Szótár DVD-re, amiről jóformán meg is feledkeztünk. Tehát, khm, SZTAKI Szótár DVD offline, otthoni használatra. As seen on television.

Bár sok látszatja talán nincsen, a szótáron történtek kisebb-nagyobb változások. Pl. az oldalak ezentúl UTF-8-ban mennek, úgyhogy ha valamilyen furmányos módon használják a szótárat (tehát nem böngészőből és nem wap-on), akkor erre ügyeljenek. A szótárhoz kapcsolódó további fejlesztésekről és egyéb érdekességekről az alábbiakban olvashatnak bővebben:


További kellemes szótározást, rövidítést, kéjboardolást, szófelhőzést kívánunk!
---
Pataki Balázs, műszaki ügyintéző


Olasz szótár nagyobbítás

Mint John Rambonak a botox a szájába, úgy kellett nekünk Kitlei Ibolya kedves felajánlása. Ibolya átnézte az eddig 16.000 szócikkes olasz szótárat és egy hirtelen (helyesebben sok apró és fáradságos) mozdulattal felduzzasztotta azt, egyben ki is javítva benne rengeteg hibát. Az így feljavított olasz-magyar szótár immár 120.000 szócikket tartalmaz! Ezúton is köszönjük munkáját, és bízunk benne, hogy felpattanva szótárunk szekerére (Vespájára?) Ibolya még sokáig fog tudni segíteni nekünk az olasz szótár karbantartásában és bővítésében.

>>> Tovább az olasz szótárhoz


Döbbenet! A SZTAKI Szótár biztonságos

Előre is bocs, de egy kicsit nyavalyoghatnákunk van.

Több szótározó és biztonságot kedvelő pajtás jelezte, hogy a McAfee SiteAdvisor böngészőbe épülő izéje pirossal jelzi ki a szótárat, ami náluk azt jelenti, hogy a SZTAKI Szótár egy olyan oldalt linkel, ami káros programokat (adware, spyware) terjeszt. Mivel a dolog minket is idegesít, próbáltunk tenni ellene, de a SiteAdvisor által a "meggyanúsított" oldalak adminisztrátorai számára felkínált lehetőségen keresztül nem tudtuk felvenni velük a kapcsolatot (az ugyanis nem működik). Találtunk valami email címet, ahova végül írtunk, meg beírtuk a panaszunkat az oldalukra, de emailben egy lepattintó választ kaptunk, az oldalra kitett kommentünkre még csak azt sem.

Úgyhogy ehelyről is kérjük a McAfee dolgozókat, hogy legyenek szívesek jó medvék lenni és kihúzni minket a listájukról, ugyanis semmi alapjuk nincsen a SZTAKI Szótárat, illetve a SZTAKI-t biztonságtalannak minősíteni. A részleteket a fent említett oldalon leírtuk, de összefoglaljuk magyarul is:

Köszönjük, befejeztük a picsogást.

>>> Én kifejezetten szeretnék káros programokat letölteni!


SZTAKI Szótár DVD-kiadás

SZTAKI Szótár DVD kiadás Szótározók tizeitől, sőt százaitól érkező kérésnek eleget téve készítettük el a Digitalmedia Hungaryval közösen a SZTAKI Szótár DVD-kiadását. A DVD internet kapcsolat nélkül is lehetővé teszi a SZTAKI Szótár angol-magyar/magyar-angol szótárában való keresést. A DVD kiadás tartalmazza a teljes 185.000 szavas-kifejezéses adatbázist. A hibás fordításokat is. És a csúnya szavakat is. De még a This message-et is. Mindent. Ha ennek ellenére megvásárolnák a DVD-t (tényleg vannak benne illetlen szavak – csak szólunk), akkor azt megtehetik az Auchan áruházakban, vagy a Digitalmedia honlapján.

DVD-t készíteni egyébként nem egyszerű, különösen borítót tervezni hozzá. (Mi mondjuk szerettünk volna a DVD-hez extrákat, meg rendezői változatot belőle, esetleg alternatív befejezést vagy urdu hangsávot, de aztán szóltak, hogy ez csak windows-os DVD. Na majd legközelebb.) Mert hogyan is készül a borító?

>>> Tovább is van, mondjuk még


Rövidítés szótár

Ha Ön mindennapi élete során gyakran találkozik azzal a problémával, hogy 10-nél többször kell kimondania egy órán belül, hogy „Gyengén felhatalmazott távközlési entitás státusz a műholdas erőforrások hozzáféréséhez”, akkor

Ha Ön az "a" típusba tartozik az kínos, mert Dél-Oszétiában nincsenek is jakok. Ellenben, ha Ön a "b" típusba tartozik, akkor sajnos soha nem fogja megtudni, hogy milyen nagyszerű élmény lehet a jak sízés, pedig ahhoz állítólag mogyorót kell csörgetni a jaknak, az pedig biztos jó.

Ellenben a Zimányi István gyűjteményéből a SZTAKI Szótárral karöltve készített Rövidítés-keresőnek minden bizonnyal örülni fog. Például, megtudhatja belőle, hogy a fenti entitás státusz izét lehet egyszerűen DATE-nek írni, és úgy ejteni, hogy „Dully Authorised Telecommunication Entity”. Hát nem nagyszerű? És ezt a csodás élményt a szótár segítségével több, mint 12.000-szer átélhetik, ugyanis ennyi elektronikai, távközlési és számítástechnikai rövidítés és annak angol (esetleg német, még esetlegebben francia), valamint magyar megfelelője kereshető a szótárban.

A szótár használata remélhetőleg nem ütközik nehézségbe: a beíró mezőbe kell gépelni a szót, és a Rövidítés-kereső csodálatos módon azonnal hozza a találatokat. Opcióként beállítható, hogy a keresendő szót vagy szótöredéket a rövidítésben magában, vagy az angol, illetve magyar leírásban kívánja-e megtalálni.

A szótár könyv alakban is megvásárolható. Ha tehetik, kérjük, vegyék meg, vagy kérjék meg a Jézuskát, hogy vegye meg Önöknek (Ajánlott formalevél: „Jézuska! Becsszó, hogy jó rendszergazda voltam, ezért kérlek, ajándékozz meg a rövidítés-szótárral. Légyszi, légyszi, légyszi! Különben úgy szétkonfigurálom a routeredet, hogy Paraguayból kell összeszedni a packetjeidet.), ezzel is támogatva Zimányi István munkáját!

>>> Tovább a rövidítés szótárhoz!

>>> Nekem inkább hosszabbításra lenne szükségem!


Népszavazási eredmények

A SZTAKI Szótár legutóbbi 9 kérdéses népszavazása rendben lezajlott, a voting.sztaki.hu szavazófülkéiben rendbontás nem történt, kivéve azt az egy esetet, amikor két szavazó összeveszett azon, hogy a tokadonoros kérdésnek van-e értelme, és lehet-e a valóságban tokát átültetni. Nos, nekik átültettük egymás tokáját, azóta egyik sem meri fojtogatni a másikat, vagyis a saját nyakát.


A szavazásra a mai napig 9544 szavazat érkezett. Sokáig versenyben volt az „Én is tokadonor akarok lenni!”, de aztán győzött a józan ész, és inkább a „Jó ez a kék, de nem lehetne inkább zöld?” konkstruktív választ ikszelték be legtöbbet a szótárazó pajtások.

Meglepően sokan, 3300-an kérdezték, hogy csak viccelünk-e? Nos, nem viccelünk. Vagy igen. Vagy tulajdonképpen mire is vonatkozott a kérdés?

Kiderült az is, hogy a szótár látogatói inkább könyvet olvasnak (3197), és nem néznek tévét (1458). Ijesztően magas ugyanakkor azoknak a száma, akik gyerekkorukban bannerek akartak lenni és az óvodában popup volt a jelük (2805). Ez azt jelenti, hogy minden 3565-ik polgártársunk szenved ilyen pre-pubertáskori banneritisben, és ők gyakran azt írják be a szavazatuk mellé kommentárnak, hogy „vaginális orgazmust akarok!! Gábor”. Nem is tudjuk mit mondjunk erre. Legközelebb jobban megfontoljuk a szavazás választási lehetőségeit.

Sok kommentár és email érkezett azügyben, hogy az "átállás" óta mintha lassabb lenne a szótár. A szótár önmagában ugyanolyan gyors, mint volt, de tény, hogy amikor színes villogó képek vannak az oldalon, akkor rajtunk kívülálló okokból időnként lehetnek lassulások. Küzdünk ezzel, és győzni fogunk.

A visszajelzésekben gyakran kitértek a kedves szótározó pajtások arra, hogy mit gondolnak az [origo]-val való együttműködésünkről. Mivel ezzel kapcsolatban a média az előző kiadásunk nem túl komolynak szánt magyarázkodásait vette át mindenféle ellenőrzés nélkül (és sajnálatosan lehagyva a leglényegesebb "A T-Online-nal kötött megállapodás után a SZTAKI Szótár menedzsmentjében nem történtek változások, leszámítva talán, hogy egyes fejlesztőiknek új, offshore szigeteken bejegyzett email címei lettek, és válasz emailjeikhez nagyobbacska aranyrögöket és Google részvényeket szoktak csatolni." mondatot), ezért alakulhatott ki némi zavar a szótárazókban. A tények:

Köszönjük azoknak a pajtásoknak, akik ezt eddig is így értették és gondolták, mint ahogy azt az alábbi szavazási kommentárban is megfogalmazta valaki: "A szótár üzemeltetésével adtok nekünk valami hasznosat. Ezért ti pénzt kaptok. Korrekt! Rádásul nem (közvetlenül) tőlünk. Több mint korrekt!"

A mostani kiadásban nem indítunk újabb szavazást, de ha véleményük lenne a szótárral, vagy tulajdonképpen bármivel kapcsolatban, várjuk szíves feljelentéseiket.

>>> Na most akkor zöld lesz végre, vagy ezt így hogy?


Virtuális kéjboard

Sokan kérték és igen, megcsináltuk. Nem nagyon, de kicsit. Oké, eltartott 6-7 évig, de hát jó munkához idő kell. Hát még a rosszhoz. De ez szerintünk süti lett.

Ilsinszki Tamás, a DSD egyik fiatal műszaki ügyintéző kollégája (aki az álláshirdetésre jelentkezvén még nem tudta, hogy belőle műszaki ügyintéző lesz) készítette el ezt a kis kiegészítést a szótári kereső formhoz, amelynek segítségével a billentyűzet lecserélése nélkül is egyszerűen be lehet pötyögni a furcsa nyelvek furcsa karaktereit. Például, a magyarul tanuló urduknak ezentúl nem kell az amazonról billentyűzetet rendelniük, ha be akarják írni, hogy "gyümölcsszárító", elég csak a beíró mező melletti kis ikonra kattintva előhozniuk a „SZTAKI Szótár Virtuális Billentyűzet 2008”-at. Nehézséget számukra már csak a magyar-urdu szótár hiánya jelenthet. Meg egyébként is ki használ gyümölcsszárítót?

Az SZSZVB-2008 egyébként a világon kapható legvékonyabb billentyűzet, vastagsága mindössze 1 pixel (ezen a ponton éles vita alakult ki a DSD-ben, hogy tulajdonképpen mennyi lehet a vastagsága a képernyőn megjelenő képeknek. Külön pech a dologban, hogy a fotonnak nincsen rendes mérete, meg lehet a monitor LCD és CRT is, úgyhogy sok szeretettel várjuk az ötleteket a monitoron megjelenő képek vastagságának megállapításához), ami eltörpül a MacBook Air bálna vastagságú billentyűzetéhez képest. Jelenleg csak #18849C színben kapható, de a kínai gyártókapacitásunk fokozatos növelésével elképzelhető, hogy a jövőben akár 16 millió színben is forgalmazzuk. Az SZSZVB-2008 nem igényel karbantartást, nyugodtan beleöntheti a kávéját, belemorzsázhatja a párizsis zsemléjét, ehhez csupán vízszintesbe kell állítania a monitorját, de akkor meg is érdemli.

Az SZSZVB-2008 mindig az aktuálisan kiválasztott szótár forrásnyelvének speciális karaktereit mutatja. Tehát magyar-angol fordítás esetén a magyar ékezetes karaktereket, francia-magyar fordításánál a francia spéci karaktereket, stb., kivétel az angol, mert azoknak még hülye spéci karakterekre sem telik. Meg a hollandok.

>>> Tovább a virtuális billentyűzet kipróbálásához


Szófelhő

A SZTAKI Szótár Szófelhő azt tudja, hogy a szótári keresések statisztikáit egy a cimkéknél megismert tagfelhő módjára ábrázolja. A csúszkát mozgatva az egyes napokon legtöbbet keresett szavak jelennek meg csicsa színekben, a keresések számának megfelelő méretben, helyen és animálva. Mindez erősen béta, úgyhogy okosan húzgálják, mert könnyen szétesik.

A Szófelhőn jól látszik, hogy a legtöbb gondot a „to” jelentése okozza. Úgyhogy rövidrezárva a problémát eláruljuk, hogy a „to” önmagában nem jelent semmit, nem érdemes többet rákeresni. Viszont érdemes ellátogatni a karácsony környéki dátumokra, amikor is a Szőfelhőt elborítják a szeretet, a boldogság és a xanax szavak.

A statisztika vizualizálásán túl a Szófelhő alkalmas Rorschach-tesztek készítésére is, amiből egy szakember megállapíthatja, hogy Ön vajon azok közé tartozik-e, aki balettcipőbe gyűjti a hatos ekekapával holdtöltekor ánuszon szúrt áldozatainak fogait (c). A DSD tagjai számára a szófelhőben egyelőre a hányózacskó (üres és tele), női mell, rántotthús és balettcipő a leggyakrabban feltűnő ábra.

És ha már a pszichiátereknél tartunk, akkor ne feledjék el kipróbálni a Szófelhő hipnotizáló funkcióját, amit a "hypnotize" gomb megnyomásával indíthatnak. Nézzen bele a villódzásba! Nincs többé saját akarata! Azt csinálja, amit mondunk! Diktáljuk a bankszámlaszámot ...

Végezetül hadd mondjuk el, hogy a Szófelhőt készítő Huszák Péter műszaki ügyintéző a munkájával kiérdemelte a Tag Cloud van Damme nevet, valamint a Szófelhő felavatására írt költeményünket:

Sok logból hálót sző
Csing-ling-ling szófelhő
Szófelhő csing-ling-ling
Értelme nem sok nincs.

Felpattan sok nagy szó
To, fuck, hogy, issue, go
Kedves, male, will, szánkó
Mootoolsszal jaj de jó.

Szétmálló webkettő
Csing-ling-ling szófelhő
Szófelhő csing-ling-ling
Cling bring wing fling ping king.

>>> Tovább a szófelhőhöz!

>>> Látom a rántotthúst, látom a melleket!


SZTAKI Szótár Feljelentőgép

Igazán hálásak vagyunk a szótározó pajtások hozzánk való jóságáért és kitartásáért, amit azzal szeretnénk meghálálni, hogy segítünk magunkat feljelenteni. Mert a feljelentés megírása embert próbáló és időpazarló feladat. Először is kell találni valami ürügyet, papírt, ceruzát, internetet kell elővenni, ki kell keresni a címzettet, aztán értelmes mondatokat kell faragni, majd elpostázni az egészet és várni, hogy a feljelentésnek hatása legyen. Mi ezt a folyamatot egészen egyszerűvé tesszük a Feljelentőgép használatával.

SZTAKI Szótár Feljelentőgép elkészítése előtt gondos kutatást végeztünk, hogy megtudjuk, mitől is lesz jó egy feljelentés:

Ha ezentúl kérdésük, problémájuk merülne fel a SZTAKI Szótárral kapcsolatban, vagy ha szeretnének nekünk üzenni, akkor használják a SZTAKI Szótár Feljelentőgépet. Azért, hogy megtartsunk valamit a feljelentések régi hangulatából, a feljelentést elküldés után azonnal kinyomtatjuk egy mátrix-nyomtatóra, amit a Feljelentőgép TV-n meg is nézhetnek.

>>> Tovább a Feljelentőgéphez

2006 ősz Őőőő, meg tudjuk magyarázni ...

[origo]-SZTAKI Szótár

Nos, hát most ilyen kék lett. Hogy miért? (Hoggyal nem kezdünk mondatot! De hogy kezdjük akkor azt a mondatot, hogy "hoggyal nem kezdünk mondatot"? Rejtély ...) Megválaszolhatnánk egyszerűen a kérdést (a miérteset), de inkább megpróbáljuk szebben, más-más hangnemből, és válasszanak a kedves szótározók nekik tetszőt.

Tudjuk ezt mondani:

Cyrano üzemmód ON.


Bulvárosan

A SZTAKI Szótár összejött az [origo]-val - Már a közös gyereket tervezik?

Az utóbbi időben a bulvár újságok kedvencévé vált SZTAKI Szótár állítólag összeszűrte a levet az [origo]-val. A pár összeköltözött, és már a közös gyereket tervezik. Mindez meglepő fordulat azután, hogy a SZTAKI Szótár nemrég nagyobb melleket csináltatott magának és szűzességi fogadalmat tett, ám ennek ellenére később többször együtt látták Jáksó Lászlóval is. (Részletek lapunk holnapi számában a "Jáksó László tokadonorja voltam" című cikkben). Másrészt, ha az elmúlt idők botrányait nézzük, akkor talán nem is annyira meglepő mindez.

Emlékezzünk, pár hete arról számolhattunk be, hogy a SZTAKI Szótár verekedésbe keveredett Győzikével a rendhagyó ragozású mozgást jelentő kazah igék E/3 alakját illetően. Pár napra rá aztán azt tudtuk meg, hogy a SZTAKI Szótár majdnem elvesztette mobiltelefonját, és ezért majdnem sokkot kapott és majdnem kórházba szállították, és ezt majdnem túlélte. A múlt héten pedig arról olvashattak csak nálunk, csak akkor, hogy "Kiszel Tünde a Szótár valódi anyja - már készülnek az új naptárak Donatellácskával és Szótárocskával".

A SZTAKI Szótár egyik szomszédja szerint a szótár az utóbbi időben nagyon megváltozott. Nem köszön vissza a lépcsőházban, és többször megpróbálta lefejelni a kukásokat. Informátorunk az általunk mutatott kép alapján ugyan nem tudta beazonosítani a SZTAKI Szótárt, mint a szomszédját, de azt mondta, aki így néz ki, az bármire képes, talán még a kukás autót vagy a szemétégetőt is lefejelné. Szerettük volna megkérdezni az érintetteket is, azonban email címeiket egy ideje biztonsági őrök és spamszűrők védik. Pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy pl. a szögletes zárójelet ejtik-e a SZTAKI Szótár új partnerének nevében, és azt is szerettük volna megtudni, hogy mit gondol a pár a Poincaré-sejtés megoldásáról, és szerintük van-e benne hiba.

Reméljük a Szótár körül az új szerelemnek köszönhetően elcsitulnak a viharok, de természetesen, ha bármi történne vele, mi elsőként fogunk beszámolni róla, vagy ha nem történik semmi, akkor pláne.

Olvasóink itt próbálkozhatnak emailt írni a párnak >>>


"Happy Világ Gazdaság"-osan

A T-Online, folytatva az elmúlt hónapok akvizíciós sorozatát, hosszútávú megállapodást kötött az MTA SZTAKI-val, a SZTAKI Szótár néven ismert szolgáltatás [origo] portállal közös üzemeltetéséről. A megállapodás alapján a szótár kinézetében integrálódik az [origo] szolgáltatás portfoliójába, de fejlesztését és üzemeltetését továbbra is a SZTAKI munkatársai látják el.

Mint a SZTAKI Szótár illetékesei elmondták, a megállapodással annak a több éve tartó folyamatnak értek a végére, aminek célja a szótár stabil működésének és tervezett jelentős fejlesztésének hátterének megteremtése volt. Az elmúlt években több megoldással is próbálkoztak, de elsősorban támogatások megpályázásával kísérelték meg a szükséges hátteret biztosítani. Sajnos azonban több kutatás-fejlesztési pályázatuk is - indoklás, és a bírálat megismerhetősége nélkül - elbukott, s így kénytelenek voltak más megoldást találni.

A T-Online-nal kötött megállapodás után a SZTAKI Szótár menedzsmentjében nem történtek változások, leszámítva talán, hogy egyes fejlesztőiknek új, offshore szigeteken bejegyzett email címei lettek, és válasz emailjeikhez nagyobbacska aranyrögöket és Google részvényeket szoktak csatolni.

Ide írhatnak nekik >>>


"Hoax"-osan

-----Original Message----- From:
Dr. Virágh Koppány
<putyi1962@yahoo.com> Sent:
Monday, September 25, 2006 7:22 PM
To: Kotvarek Péter; Taknyos Teknőc
Kft.; LESLIE; Marcsi; Dobos Károly;
Zoli Kiss; Dr.Kemencey Móric;
Kovacs Vanda; Kálmán Ottó dr.
Subject: Fw: Az IGAZSÁG a SZTAKI
SZÓTÁRRÓL!!!!

Több mint érdekes...........

----- Original Message ----- 
From:"Fonchor Olga"
<foncsi25@freemail.hu> 
To:"Dr. Virágh Koppány"
<putyi1962@yahoo.com> ; "Dr.
Prof. Veér-Kezi Ádám"
<drveer@hotmail.com> ;
<macika@khdb-marketing.com> ;
<zsh@fat-clinic.org>

Sent: Friday, September 22, 2006
9:05 AM Subject: Az IGAZSÁG a
SZTAKI SZÓTÁRRÓL!!!!

Fussatok csak at ezt a szoveget!

> Sziasztok! 
> 
> Mivel nem
> akarhattok egész életetekben
> szatyorban 
> élni, ezért
> olvassátok végig ezt a levelet,
> mert 
> MINDEN SZÓ IGAZ
> BENNE!!!!! ÉN UTÁNANÉZTEM AZ ÖSSZES
> ÁLLÍTÁSNAK, ÉS TÉNYLEG MIND
> IGAZ!!!! 
> HOGY KELL KIKAPCSOLNI
> A KEPSZLOKKOT????? 
> 
> Egy
> ismerősöm haverjának nővére
> mesélte, hogy egy
> 
> bácsi unokája mondta egy
> rendőrnek állítólag, hogy 
>
> szerinte valószínű, hogy a SZTAKI
> Szótárnak 
>
> (http://szotar.sztaki.hu) új vesére
> van szüksége. 
> Illetve tüdőre.
> Vagy melyik az, amit resztelni 
>
> szoktak? Máj! Na, az kell neki új,
> különben 500 
> Server Error-ral
> elhal. 
> 
> És még az is igaz
> - ezt az FBI is megírta 
>
> (www.fbi.ru) -, hogy a SZTAKI
> Szótár betűit ha
> 
> visszafele olvassuk, akkor
> vagy az jön ki, hogy 
> "Sátán,
> sátán, 911, Anettka", vagy az, hogy
> "Rátoszik a TSZ". Mindegyik
> nagyon szörnyű, 
> úgyhogy SOHA
> NE OLVASSÁTOK VISSZAFELE, HOGY
> SZTAKI 
> SZÓTÁR. Már többen
> megpróbálták, és ők azóta 
>
> KÓMÁBAN VANNAK! Izé, KOMÁROMBAN
> VANNAK! 
> 
> De van jó hír is.
> Az Alabama Royal Medical 
>
> Institute által TUDOMÁNYOSAN
> BIZONYÍTOTT tény,
> 
> hogy a kék szín fogyást okoz!
> Aki naponta 3 
> alkalommal,
> legalább 10 percig kék színű dolgot
> néz, az 1 hét alatt akár 13
> kilót is fogyhat. Az 
> alabamai
> tudósok ezt kísérletileg
> bizonyították 
> egerekkel. Az
> egereknek csak kék színű temperával
> lefestett sajtot adtak, és a
> kísérletben szereplő 
> minden
> egér egy hét alatt lefogyott 13
> kilót. Ha 
> te is le akarsz
> fogyni 13 KILÓT EGY HÉT ALATT, 
>
> akkor nézegesd a SZTAKI Szótár
> (http://szotar.sztaki.hu)
> 
> oldalait naponta 3-szor 10
> percig. De siess, mert 
> ha nem
> kap hamarosan új májat, akkor jön a
> Server Error, és te nem fogsz
> tudni lefogyni. 
> 
> És
> szótározás közben SOHA NE OLVASD
> VISSZAFELE, 
> HOGY SZTAKI
> SZÓTÁR!!!! 
> 
> Most, hogy
> mindezt tudod, azt is tudnod 
>
> kell, hogy te is segíthetsz. Küldd
> szét ezt a 
> levelet minél több
> embernek! Minden elküldött
> 
> levél után a SZTAKI Szótár kap
> egy kis darab 
> májat, és ha
> elég darab összejön, akkor életben
> marad. Ellenkező esetben
> teljesen elkékül és 
>
> [origo]-SZTAKI Szótár néven lesz
> elérhető a 
> szotar.sztaki.hu
> címen. 
> 
> DE EBBEN AZ
> ESETBEN SE OLVASD SOHA VISSZAFELE,
> HOGY SZTAKI SZÓTÁR!!!! 
>
> - egy szótárazó -

			

"Auchan"-osan

AKCIÓ! Egyet fizet hányat kap akció! A megújult kinézetű SZTAKI Szótárhoz most minden eddiginél kedvezőbb URL-en keresztül juthat hozzá a http://szotar.sztaki.hu begépelésével.

5 szótár, vidám fordítások, bulis társaság, klikkelhető vicces képek itt-ott, időről-időre jelentkező marketing kiadások.

Az első 500 szótározó között gémkapcsokat, beszáradt golyóstoll betétet, golyóstollat (jó állapotban, kapcsolójánál kicsit megrágva) és főnyereményként egy két hetes malajziai útról szóló képet sorsolunk ki.

Klikkeljen Ön, most! >>>


"SZTAKI Szótár"-osan

Kedves szótározó pajtások!

Több mint 10 éve magányos dzsungelharcosként kaszabolunk szabadidős macseténkkel a dotcom-boom áztatta portál őserdők banner liánjainak képzavarai között, hogy megtaláljuk kedvelt szolgáltatásunk helyét (hülyét) és biztosítsuk fennmaradását.

Na jó, a magányosság azért erős túlzás, amikor naponta 66.179 pajtással több mint 829.250 akalommal keresgetünk szavakat az 5 szótár valamelyikében. Mégis, némiképp elárvultan álltunk itt évekig, míg nem megtalált minket a T-Online, akibe szőranyaként kapaszkodva élhetjük további életünket. Új szőranyánk nyúzásába természetesen Önökre is számítunk: legyen mindannyiunknak jó. Oké, van szőranyánk, de miért ez a bekékülés? - kérdezhetik jogosan.

Állítólag a kék a konzervatizmus, tradíció és stabilitás színe. A stabilitást a magunk részéről valóban egy elérendő célnak, és a szolgáltatás szempontjából fenntartandó állapotnak tartjuk, de a konzervatizmus és tradíció színe akár a libafos zöld is lehetne, nem nagyon érintene meg minket, mert ebben a tekintetben inkább a folyamatos változást és fejlesztést-fejlődést tartjuk követendőnek. No, nem mintha ebben a tekintetben túlságosan elkényeztettük volna a látogatókat az elmúlt időben. (Ahogy megszokhatták, a felelősöket már megtaláltuk, és most kipeckelt szemhéjjal brazil sorozatokat nézetünk velük csehszlovák hangalámondással). Viszont a mostani kékesedés nagyrészt ezt a célt szolgálja: az [origo]-val való szövetség és a sok színes kattintható képecske remélhetőleg megteremti annak lehetőségét, hogy nagyobb energiát fektessünk a szótár infrastruktúrájának fejlesztésébe. Ezzel kapcsolatban időről-időre tájékoztjuk majd a szótározó lakosságot, illetve folyamatosan megjelennek az új fejlesztések eredményei a szótár új, kék felületén. Mindörökkön-örökké béta. Tudják.

Még egyszer régebben megkérdeztük a pajtásokat, hogy szekercével esnének-e a monitorjaiknak, ha reklámokat találnának kedvelt szótárjuk oldalain. Akkor ilyeneket írtak:

Ideje lenne már fejleszteni nem
csak dumálni

Mindenhol vannak reklámok, miért
pont itt ne lenne. Keressetek sok
pízt és így még nagyobb kedvvel
csináljátok majd a szótárat, meg
tudtok venni új szervereket is
dögivel, sőt akár bio
szerverfarmokat is. Már látom magam
előtt A SZTAKI részvény tőzsdei
bevezetését és szárnyalását...
Csupán reménykedem, hogy soha nem
adjátok el Billnek! Üdv. ljl

A reklámokat felejtsétek el. Így jó
ahogy van, bár kicsit lehetne
gazdagabb az angol rész Multipart
verb-ökkel.

Lehet reklám, ha a a Szótár és a
Fejlesztő Csapat jólétéhez kell, de
akár emelt díjas sms-sel is
támogatnám az oldalt (ahogy a
fotózz.hu is műveli). A duma meg
mardjon. A szótárhoz tartozik, mint
a normális eloszláshoz a szórás.

Reklamoktol ugyan nem fog komolynak
latszatni, de ha kell a
fenmaradashoz, usse kavics johetnek
szep szolidan.

Reklámok ne rontsák az oldal
betöltődési sebességét, de segítsék
a fenntartás költségeinek
el?teremtését. - TMS

Reklám semiképpe ne legyen!

Adblockot használok, szóval felőlem
lehetnek reklámok, de látni nem
fogom.

Legyenek reklámok. A bevételt
66%-ban fordítsátok a szótárra,
33%-ban fordítsátok sörözésre, ti
Jó Adatmunkás Emberek. A maradék 1%
jöhet nekem, a príma ötletet
honorálandó.

Nem hinném, hogy a duma és humor
ártana az Akadémia hírnevének,
szemben azoknak a humortalan (ámde
magukat rendkívül okosnak tartó)
Uraknak (Hölgyeknek) a dumájával
akik azt mondják, hogy a duma és
humor árt az Akadémia hírnevének!

Mukodjon az UJ SZO gomb!

			

És most mit mondanak?

A demokrácia jegyében többszörös a választás: tetszőleges számú lehetőséget kiválaszthat! Csak tessék, csak tessék!
Jó ez a kék, de nem lehetne inkább zöld?
Szeretem a villogó színes képeket, tévét is ezért szoktam nézni.
Nem szeretem a villogó színes képeket, ezért is szoktam könyveket olvasni.
Szeretem a villogó színes könyveket, ezért is szoktam tévét olvasni.
Gyerekkoromban banner akartam lenni, az óvodában popup volt a jelem.
A szöveges reklámokat jobban viselném, akár még az adblockeremet is hajlandó lennék értük kikapcsolni.
Én is tokadonor akarok lenni!
Csak vicceltem.
Csak vicceltek?
Megjegyzések:

Annyit ígérhetünk, hogy megpróbálunk lehetőleg minden igénynek eleget tenni a jelenlegi keretek között, és persze mindezt a nagy kékséghez illő komolysággal. Például, soha többet nem írunk le olyat, hogy, mit tudom én, vaginális orgazmus. Meg hogy paralelepipedon. Meg hogy ...

Cyrano üzemmód OFF.

Uff,
---
balázs