A klónozás és géntechnika fejlődésével elkerülhetetlenné válik, hogy egyre
több genetikailag módosított állatot és növényt együnk. A tudósok azonban
egyelőre csak olyan paramétereket próbálnak meg tuningolni az állatokon, hogy
adjanak több tejet, legyen koleszterinben szegény a zsírjuk, vagy növesszenek
hátsó szpojlert a jobb menettulajdonságok érdekében (vö: szpojler csirke). Az
iparosítás és tömegtermelés ennél valószínüleg többet fog elvárni a
géntechnológiától.
Vegyük például a disznót (kilóját 800 HUF). Tartása városban, különösen
belvárosi környezetben nehézkes, így házi jellegű disznótoros ebéd csak a
vidéki szerencséseknek jut osztályrészül. Ha ezen változtatni kívánunk -
márpedig jelen dolgozatunk ezt célozza meg - akkor ki kell alakítanunk az
"ultimate" ipari disznót, ami minden környezetben, így panelben vagy polgári
budai villában is nevelhető és felhasználható. Az "ipari disznó home edition"
(tudományosan "Disznó Downtownis", ahogy tudományos önképzőkörünk elnevezte
az új fajt) alapvetően cippzárral nyitható. Így ha fogyasztás célú levágásra
kerülne a sor, a kényelmetlen pörkölési művelet máris elhagyható. A levágás
természetesen szintén nem a hagyományos módon zajlik, hanem a disznót
egyszerűen OFF állásra kapcsoljuk az ecélra egy ATX ház génkészletéből
átplántált gomb segítségével. A disznót természetesen felhasználói
kézikönyvvel kell ellátni. Ezt nem külön mellékelik a jövőben a
nagykereskedelemben is megjelenő bálás ipari disznóhoz, hanem a disznó azt
magán hordja
(Na de Sajókám, miért hordjam én magamon a disznó használati
utasítását? Jencikém, maga olyan hülye, hogy magát az UFÓk ridegen tartanák.
Nem maga hordja a disznó használati utasítását, hanem a disznó maga-magán,
érti már?) A használati utasítás ráadásul az ismert módon, szaggatott
vonalakkal és pontos megnevezéssel jelöli az állaton annak egyes testrészeit.
A későbbi kutatások során talán már arra is lehetőség lesz, hogy a szaggatott
vonalak perforáltak legyenek, esetleg egyenesen tépőzárig is lehet fejleszteni
a disznót, így nem kell majd a feldarabolásával bajlódni, elég letépni, vagy
leszakasztani róla a pörköltnek valót. (Olvasói megjegyzés: "A vonalak meg
elnevezések nehogy a bőrén, kívül legyenek ám! Ha kicippzározzák az állatot,
akkor kell csak eligazodni tudni rajta igazán." Ebből is látszik, hogy nem
egyszerű a géntervezett állattenyésztés, sok kívánalomnak kell megfeleli.) A
disznó bőrének infromációtároló képességét a hipermarket- és pláza-disznók
esetében újfajta reklámfelületként is lehet értékesíteni. Egy ilyen mozgó
hirdetésre mindenki felkapná a fejét. Vagy az orrát.

További praktikus opciója lehetne a vizsgált sertésfajnak (ipari disznó 2.0
professional), ha a belső szerveinek fejlődése is genetikailag kontrollálva lenne,
hiszen ez az opció az értékesítést is nagyban megkönnyítené. Itt
konkrétan arra gondolunk, hogy a profi disznó a felhasználható szerveit
praktikusan vákuumcsomaglova, 1, 2 vagy 3 kilós kiszerelésekben növesztené,
vagy akár a cippzárt felnyitva konyhakész gyorsfagyasztott hurka-kolbászt
vehetne ki belőle az ebéd miatt örlődő háziasszony. S ha eddig eljutott a
tudomány, akkor már tényleg csak egy lépés, hogy belevigyünk némi
formatervezést is konyhakész malacunkba. Nem gondolnánk, hogy túl nagy
energiát kéne fordítani esztétikumra, nincs szükség Yves Saint Laurent
dizájnolta haute couture pop art disznó felsőruházatra vagy a Jean Paul
Gaultier féle extravag(in)anciára, sokkal inkább a háztartások igényeihez kell
alakítani a disznót. Vagyis szögletesre. Mert ugyebár a hűtő is szögletes, így
a hasáb formájú húsvéti sonka sokkal jobban eltárolható benne, mint a manapság
oly divatos amorf disznólábak. Megoldás lehet persze az is, hogy hűtőinket
disznó formájura alakítjuk, de akkor meg hogy tesszük bele
szögletes
dinnyéinket? A
disznó öncsomagoló szervi felépítésének végső megoldása persze az lehet, hogy
a disznóba épített időzítő jelzi, ha a disznó már megérett, s az konyhakészre
csomagolt darabokra hullik szét, esetleg SMS-t is küld a gazdájának az
eseményről.
A génjavított disznó enterprise változata nem lehet teljes internetes fizetési
metódus beépítése nélkül. Ebben az üzleti modellben a sertést tartós
haszonbérletre vásárolhatjuk meg, s az orrán található kártyaleolvasón
keresztül minden alkalommal elegendő csak az ebédhez szükséges húsmennyiség
vételárát lehúznunk.
A Disznó Downtownis kezdetben valószínűleg nem lenne olcsó, esetleg két disznó
árába kerülne. A tömegtermelés és tudatos marketingstratégia alkalmazásával
azonban hamar minden áruház polcain ott lesznek majd az akciós Tesco
gazdaságos "home disznók". Karácsonykor esetleg piros bőrben, fehér szakállal
és télapó dalokat énekelve.

Ráadásként következzék egy összeállítás a disznógenetika mai helyzetéről:

Disznófarok, mint dugóhuzó.
Ez a disznóorr, mint dugaszoló aljzat ellenpontja.

Disznó@Home Kinder edition

Militáns, ellenálló partizándisznók,
akik küzdenek génjeik megtartásáért.
(Figyelem, az ORTT-biztos 12-es már ott figyel a disznó felsőjén)

Disznó@Recycling.
Gumilabda lábakon álló mosószeres
flakon dizájn. A Disznó@Home
munkaváltozata a tervezés korai szakaszában.

Disznó@Home identitás-zavaros remix.
A jövő nagy kihívása, hogy az identitás-zavaros
háziállatainkon miként lehet majd faj-átalakító
műtétekkel segíteni, pl. disznóból tehenet operálva
a fenti egyed esetében.

Disznó@Puzzle.
A Disznó@Home tanulmányváltozata,
amin az éréskor bekövetkező, automatikus darabokra-
esést szimulálják japán tudósok.

Disznó@Ludens, avagy a játékos disznó.
Igazán szocializált környezetben a disznók is
gyorsan rákapnak a videójátékokra. Ha nem akarjuk,
hogy disznónk elkanászodjon (!), idejében vonszoljuk el
a játékkonzol elől és inkább szoktassuk rá, hogy ő vigye le a szemetet.

Disznó@Phone.
Praktikus, ingyenesen hívható disznó.

Disznó@Mail.
"Levél érkezett" jelzővel ellátott postamalac.
Úgy felrakák a kerítés falára,
hogy a lába sem éri a földet.