[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI szótár bookmarklet

1. Bevezető
2. Mi az a bookmarklet?
3. Mit tud a SZTAKI szótár bookmarklet?
4. Hogyan kell telepíteni?
5. Na jó, de nekem Lynxem/Operám/Orrpolipom van van!
6. Mindent tudok, ide a bookmarklettel!

Ha már tudja mi az a bookmarklet és mi az a SZTAKI szótár, akkor ajánljuk, hogy ugorjon rögtön a leírás végére, ne is törődjön vele, hogy vért-verejtéket nem kímélve milyen hercig kis leírást dobtunk itt össze. Oda se neki, nem számít, tényleg, mintha itt se lennénk.

1. Bevezető

Drága egyetlen sok látogatóink! Az Önöktől kapott visszajelzések alapján úgy tapasztaljuk, hogy Önök szívesen és gyakran használják a SZTAKI szótárat. Most egy új ilyen kis biz-baszt szeretnénk Önökre tukmálni, amivel még gyorsabban, egyszerűbben és bármely színkímélő mosópornál intelligensebben férhetnek hozzá a SZTAKI szótár szolgáltatásaihoz (ami persze költői túlzás, tekintve, hogy egyetlen szolgáltatása van, az pedig a fordítás segítése, már amennyiben). A SZTAKI/DSD Szolgáltatás Fejlesztési és Csoportkohéziós Terápiás központja a Marketing-kommunikációs Főcsoportfőnökséggel karöltve megalkotta a "SZTAKI szótár bookmarkletet", amit magyarul talán "SZTAKI szótár bookmarkletnek" fordíthatnánk a könnyebb érthetőség kedvéért.

2. Mi az a bookmarklet?

A bookmarklet egy speciális link, amely egy kis JavaScript kódot tartalmaz, ami valamit csinál, jelen esetben egy tetszőleges oldalt nézegetve, egy szót kijelölve az oldalon megadja az adott szó fordítását valamely más nyelven. A bookmarklet link annyiban speciális, hogy csak kedvencek/bookmarkok közé fölvéve működik, akkor viszont rohadt jól. Ez viszont azt is jelenti, hogy a SZTAKI szótár bookmarkletet használat előtt telepíteni kell, ami nem valami veszedelmes dolog, ne tessenek megijedni. Majd márciusban, amikor SZJA-t kell bevallani!

3. Mit tud a SZTAKI szótár bookmarklet?

Ha már telepítette akkor a bookmarklet 2 üzemmódban tud működni:

 • Egyszerűen ráklikkelve: feldob egy kis ablakot, ahova beírhatja a keresett szót, majd OK-t nyomva egy új ablakban megadja a beírt szó fordítását valamely más nyelven.
 • Egy szót kijelölve egy tetszőleges web oldalon: a kijelölt szó fordítását adja meg egy új ablakban.

Nagyjából ennyi. Gondoltunk rá, hogy esetleg vicceket, humoros jeleneteket vagy kuplékat is elő kéne adnia, hátha akkor jobban szeretnénk, de erről végül letettünk.

4. Hogyan kell telepíteni?

Általában:

A 6. pontban felsorolt linkek közül az Ön által szimpatikusat tegye be a kedvecnek közé, vagy bármely erre szolgáló eszközsávba ahogy azt más linkek esetében is szokta, pl.:

 1. Drag-and-drop-pal a kedvencek közé vonszolva

  vagy

 2. Jobb egérgombbal a linken + Add to favorites.../Add bookmark

Internet Explorer:

bletie5.gif (4780 bytes)

 1. Legegyszerűbb, ha a a linket húzd-és-dobd, vidd-és-tedd, szedd-és-dobd, vedd-es-vidd vagy bármely más drag-and-drop módszer segítségével berakja Explorere valamelyik, mondjuk a "Links" eszközsávjába. Ha a "Links" eszközsáv nem látszik, akkor "View -> Toolbars -> Links" menükombinációval elővarázsolhatja;

  vagy

 2. Jobb egérgombbal a linken + Add to favorites...

Netscape 4.x:

bletns4.gif (4171 bytes)

 1. Jobb egérgombbal a linken + Add bookmark

Netscape 6.x:

bletns6.gif (11406 bytes)

 1. Mint az Internet Explorernél, a tesz-vesz módszerrel

  vagy

 2. Jobb egérgombbal a linken + File Bookmark for Link ...

5. Na jó, de nekem Lynxem/Operám/Orrpolipom van van!

Ez mind sajnálatos, bár az orrpolip úgy tudjuk gyógyítható, ami a bookmarkletek támogatásáról a nem Internet Explorer, Netscape/Mozilla alapú vagy Opera 7.11-esnél régebbi böngészők esetében sajnos nem mondható el. Addig is marad a hagyományos http://szotar.sztaki.hu oldallal indító, minden böngészőt kielégítő SZTAKI szótár változat. Köszönjük a megértését!

6. Mindent tudok, ide a bookmarklettel!

Külön bookmarkletek állnak rendelkezésre a SZTAKI angol-magyar és német-magyar szótáraihoz, mind a két fordítási irányban, mind a két érintett nyelven. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő(ke)t:

7. Mindent úgy csináltam, ahogy mondták, mégsem megy! Mit csináljak?

Kérjük ellenőrizze, hogy nem Lynxe, 7.11-esnél régebbi Operája vagy orrpolipja van, melyekről bővebben lásd fent! Ezután ellenőrizze, hogy böngészőjében engedélyezte-e JavaScriptek futtatását. Amennyiben engedélyezte és a bookmarkletre klikkleve hibaüzenetet kap, kérjük küldjön erről egy levelet a dictionary@dsd.sztaki.hu címre, s igyekszünk a hibát orvosolni. A bookmarklet elvileg működik frame-es és nem frame-es oldalakban kijelölt szavakkal egyaránt, ám néha tapasztalunk olyat, hogy mégsem. Pl. a http://www.index.hu kifejezetten nem működik a bookmarkletünkkel, az explorer tudja miért.

További kellemes szótározást!