[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

Nincs átejtés, kiejtés van!

1. Bevezető
2. És hogyan tudom használni?
3. Izé, de mik ezek a kriksz-krakszok?

Bevezető

"A szótár kiejtés nélkül olyan, mint a közönséges erszényes medve közönség nélkül." /tbyte/ Nagy igazság ez , bár sehol sincs ahhoz képest, hogy a SZTAKI DSD Emelésmechanikai és Ejtéstechnológiai kutatócsoportja pénzt, emberéletet és MySQL-t nem kímélve megalkotta a Nagy Kiejtési Adatbázist, amelyből az angol és többé-kevésbé a német szavak kiejtése is megtudható. Emlékeznek, ezek azok a kriksz-krakszok a nagyh Országh szótárbanh, amit inkvizíciós jelleggel szoktak visszakérdezni rosszkedvvel ébredő angoltanáraink.

És hogyan tudom használni?

A kiejtéshez kétféle módon juthatnak hozzá a kereső felület kiválasztó dobozának értelemszerű beállításával:

  1. "Kiejtés a szó fölött". Ez egy neon elegáns megoldás: az egérrel tessenek a kíválasztott angol szó fölé mozogni, ami alatt egy kis ablakban felugrik a szó amerikai és/vagy brit angol kiejtési képe. Német szavakkal ugyanígy, csak az eredmény a hoch deutch kiejtési kép. Pl.:

  2. "Kiejtés a szócikkben". Ebben az esetben a kiejtési kép az angol/német szavak alatt jelenik meg. Ez a módszer egy kicsit lassítja az eredmény generálást, ezért felnőtt böngészőinknek inkább a "Kiejtés a szó fölött" megoldást javasoljuk. Pl.

Úgy néz ki, hogy a "Kiejtés a szó fölött" varázslás Internet Explorerrel, Netscape 4-el unixokon és Netscape 6-tal bárhol működik. A "Kiejtés a szócikkben" működik elvileg minden kép megjelenítésre alkalmas böngészővel. Innen már csak néhány lépés, hogy a rendszert hangos szótárrá fejlesszük, ha Önök is szeretnék. Ez a néhany lépés persze hónapokig fog tartani és csak jelentős mogyorós csoki megvesztegetések árán lehetséges. Ugye értik? ;-)
Szeretné, ha a SZTAKI szótárat hangos szótárrá fejlesztenénk?
Igen
Nem
Megjegyzés:

Izé, de mik ezek a kriksz-krakszok?

Azok az IPA (International Pronunciation Association) által megállapított nemzetklözi kiejtési jelek. A szótárban használt jelekről részletes leírást találhat itt.