[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI Szótár Mozilla/Firefox kereső szolgáltatások (search plugins)


Kiegészítés: az alábbiakban leírtak Mozilla böngészőkre nagyjából igazak, de a Firefoxnál elhagyták ezt a kereső sidebart az alap kiadásból. Ehelyett a kereső szolgáltatások (search plugins) az URL beiró melletti kereső mezőben, mint legördülő menüs opciók jelennek meg. Ha szeretne továbbra is sidebart használni a Firefoxában - márpedig miért ne akarna, hiszen Ön halad a korral, és tudja, hogy van élet az animált gif-en is túl -, akkor telepítse a következő kiegészítőt:

Advanced Search Sidebar

A kiegészítő ráadásul olyan, mint a Norbi III-as kódú ránotta virslivel: egész nap installálható és nem hízlal. Viszont ha rárförccsen a ruhára, akkor nem hagy foltot. Szóval ez jó ez.


A Mozilla és Mozilla alapú böngészők, pl. FireFox támogatják az ún. Sidebar alkalmazását. A Sidebar egy a bookmarkoknál inteligensebb felület, amelyben különböző hasznos weben elérhető szolgáltásokat lehet összegyűjteni, s onnan használni. A webes szolgáltatások közül a leggyakrabban használt keresési szolgáltatásokra is készült egy Sidebar alkalmazás, ami tetszőlegesen bővíthető, hogy bármilyen kereső szolgáltatással együtt tudjon működni.

Ilyen bővítményeket, pluginokat valósított meg Szabó Attila a SZTAKI Szótár szótáraihoz, amelyeket az alábbi linkekre kattintva tudnak telepíteni. A telepítéshez többnyire rendszergazdai jogosultság szükséges, mert csak globálisan lehet a keresőket telepíteni, a felhasználói profilba nem. Pontosabban írási jog szükséges a keresők könyvtárához, például Windowson C:\Program Files\Mozilla\searchplugins, illetve Linuxon /usr/lib/Mozilla/searchplugins.

Telepítés után a szótári keresők az F9 gyorsbillentyűvel vagy a View >>> Show/hide >>> Sidebar menüvel elővarázsolt Sidebarban a "Search" fülben lesznek megtalálhatók.

SZTAKI Szótár keresők telepítés után a Mozilla sidebaron
SZTAKI Szótár keresők telepítés után a Mozilla sidebaron

Keresés több szótárban egyszerre
Keresés több szótárban egyszerre

Az "Internet Search" beállítások az Edit >>> Preferences >>> Navigator >>> Internet Search ablakban tovább állíthatók.

A SZTAKI Szótár kereső szolgáltatások eltávolításához Windowson C:\Program Files\Mozilla\searchplugins, illetve Linuxon /usr/lib/Mozilla/searchplugins könyvtárból törölni kell a megfelelő "sztaki_official_" kezdetű .src és .png fájlokat.

A kereső szolgáltatások ötletéért és a megvalósításában nyújtott segítségért köszönet Szabó Attilának, a szép ikonokért pedig Lieszkovszky Károlynak!

Ha kérdésük, javaslatuk, ötletük támad a SZTAKI Szótár Mozilla kereső pluginekkel kapcsolatban, ne habozzanak tárcsázni a 06-90-SEARCH-PLUGIN emeltdíjas email címünket!