[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI Szótár DVD kiadás

SZTAKI Szótár DVD kiadásSzótározók tizeitől, sőt százaitól érkező kérésnek eleget téve készítettük el a Digitalmedia Hungaryval közösen a SZTAKI Szótár DVD kiadását. A DVD internet kapcsolat nélkül is lehetővé teszi a SZTAKI Szótár angol-magyar/magyar-angol szótárában való keresést. A DVD kiadás tartalmazza a teljes 185.000 szavas-kifejezéses adatbázist. A hibás fordításokat is. És a csúnya szavakat is. De még a This message-et is. Mindent. Ha ennek ellenére megvásárolnák a DVD-t (tényleg vannak benne káromkodások – csak szólunk), akkor azt megtehetik az Auchan áruházakban, vagy a Digitalmedia honlapján.

DVD-t készíteni egyébként nem egyszerű, különösen borítót tervezni hozzá. (Mi mondjuk szerettünk volna a DVD-hez extrákat, meg rendezői változatot belőle, esetleg alternatív befejezést vagy urdu hangsávot, de aztán szóltak, hogy ez csak windows-os DVD. Na majd legközelebb.) Mert hogyan is készül a borító?

Először is a megrendelő felskiccel egy vázlatot. Mondjuk, hogy szeretné, ha egy fiatal lány egy laptop előtt ülne, miközben a szótárat használja, s közben egy idősebb rokonának, tegyük fel a nagypapájának mutogatná, hogy mit is csinál. (A valóságban persze diszkó gömb fényében krómrúdon tekergőző go-go görlöket szeretne a megrendelő, de ezt nem meri bevallani.) A megrendelő tehát elküldi a saját vázlatát, ami így néz ki:

Szerencsés esetben a DVD kiadója dolgozott már hasonló barmokkal és átlát a vonalas ábrán, ezért visszaküldi a szerinte sokkal megfelelőbb borítótervet

Megrendelő ekkor a szívéhez kap (persze a kép láttán ösztönösen máshova akar kapni, de hát mégis csak egy irodában vagyunk, a zsepi meg nem tudni hova tűnt): "De hát kérem, hogyan gondolhatják ezt? Mi kérem tisztességes cég vagyunk, nekünk ilyesmi meg sem fordult a fejünkben. És nem hiszem, hogy a közönségünk vevő lenne az ilyen pornográf borítókra, pláne ha a közönségnél sincsen kéznél a zsepi." A DVD kiadója ezért alaposabban megnézi az eredetileg felskiccelt borítót és elkészíti az új változatot:

Alakul, de hova tűnt róla a nagypapa? És mi az az erotikusan mervedező bőrbútor a lányka balján? Rövid levélváltás után érkezik a következő layout:

Na ez már jobb! Megvan a nagypapa, de a fallikus ülőalkalmatosság is. Az élesszemű megrendelő azonban újabb furcsaságokat fedez fel a borítón. Például, hogy az idős úr olyan gyanúsan méregeti a lánykát, mint egy jobb sorsra érdemes pedofil, akinek egyik keze a lány combján, másik pedig egy ásón van, amivel majd eltüntetheti a nyomokat. Némi fotosop magic, és ...

Tádá! Elkészült a mű. Az már talán senkit nem fog zavarni, hogy a szótár a szerzők szándékával ellentétben támogatja a harcművészeti találtokat is („martial matches”).

Kellemes DVD használatot!
---
balázs