[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI Szótár mobil kiadás (iPhone, Android, Symbian, Blackberry)
Nem csak az iPhone-osoké a világ
Az éterben konektál
Sok más mobil típus már
A neten nyílik ezerszám az appstore
De webszótározni csak a SZTAKI-n jó

SZTAKISzótár/m

Kedves szótározó pajtások!

Adott a következő feladat: van egy SZTAKI Szótárod (szotar.sztaki.hu), amit ha elosztasz "m"-mel, akkor az nem kevesebb lesz, hanem több. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy ez egy nagyon hülye feladvány, amit csak azért erőszakoltunk ide, hogy elmondhassuk, Tominak és az iPhone-os szótárának új kihívója akadt: Peti, és a mindenes mobilszótár. És bár ez úgy hangzik, mint "Jamie és a csodalámpa", ennek mégis van értelme, el is mondjuk miért.

Tomi készítette el pár hónapja a SZTAKiPhone szótárat, ami a SZTAKI Szótár iPhone-ra optimalizált webes változata, amit maga Steve Jobs is imád. Tominak azért engedtük mindezt, mert a Tomi erős, és megfenyegetett minket, mi pedig féltünk, ráadásul az iPhone az nagyon LOL meg XD, ugyebár. Igen ám, de jött másik kollégánk Peti, aki viszont bátor, továbbá feketeöves CSS-ben, és doubleclick-kel töri a betontömböket szabadidejében. És Peti látá, hogy akinek nincs iPhone-ja, annál a mobilon csúnyácskán jelenik meg a Szótár. Ezért gondolt egyet, aztán még egyet, amiből végül úgy 172 gondolat is lett, és aminek eredményeképpen megszületett a

szotar.sztaki.hu/m

További részletek >>>


A magyar betűket Latin-2 kódolással vagy repülő ékezettel (á=a' ö=o: ő=o" ű=u" ...) adhatja meg.

A szótárat közösen, az Önök segítségével bővítjük. Ha egy szót nem talált meg a szótárban, de tudja a jelentését, kérjük használja az Nieuw woord linket a szótár bővítéséhez.


Az alap szókészletet Kóczy László állította össze és gondozza (e-mail: L.Koczy kukac ALGEC.unimaas.nl). A szótár elkészítésében közreműködött Dr. Jancsók Pál. A statisztikai szókészlet alapja a Johan Dragt vezetése mellett az ISI (International Statistical Institute) által összeállított és karbantartott "ISI Glossary of Statistical Terms". A holland-magyar szószedetet Kóczy László válogatta és javította az ISI hozzájárulásával.

A szókészletet jelentősen, 145.000 szópárra bővítette Bordács Mihály szakfordító (e-mail: bordacs(kukac)t-online.hu). A szótárt Dr. Paul Zboray nézte át és értékes javaslatokkal járult hozzá a kéziszótár méretet meghaladó szókincs létrejöttéhez.

Hollandia iránt érdeklődőknek ajánljuk még a holland.lap.hu linkgyűjteményét, amely szintén Kóczy László munkája.

A keresőfelületet az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya készítette és üzemelteti. A szótárral kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket és mogyorós csokoládé felajánlásaikat Pataki Balázshoz, vagy a webmesterekhez eljuttatva bármikor szívesen fogadjuk.