[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


Anagramma-keresőKifejezés:
Szótár:
Hosszú és rövid magánhangzók:
Szavak száma legfeljebb:
Szavak hossza legalább: betű
Találatok száma legfeljebb:
Tartalmazott szavak:
Kizárt szavak:
Működési mód:

Mik azok az anagrammák?

Az anagrammák olyan kifejezések, melyeket más szó vagy szavak betűinek felcserélésével kapunk, pl. matektanár = mértan átka. Feladványként, elrejtett üzenetek hordozóiként, vagy puszta érdekességként találkozhatunk velük.

Az Anagram Lite használata

Az Anagram Lite egy anagramma-kereső, tetszőleges kifejezésre (például saját nevünkre) megkísérel anagrammákat találni. Hogy a talált anagrammák csak értelmes szavakat tartalmazzanak, a program egy szótárt (szógyűjteményt) használ a kereséshez. Mivel azonban a szavak jelentésével nincs tisztában, a kapott találatoknak csak kis része értelmes kifejezésként. Ezek kiválasztása a felhasználó feladata, akárcsak a szavak értelmes sorrendbe tétele a kapott kifejezésekben, a program ugyanis minden szókombinációt csak egyszer, vagyis csak egyetlen sorrendben ír ki. A program futása 1 perc időtartamra van korlátozva, azaz ennyi idő elteltével akkor is leáll, ha még nem merített ki minden lehetőséget anagrammák létrehozására.

A keresés az alábbi beállítások segítségével vezérelhető:

Kifejezés: Egy vagy több szó, melyek betűiből a program új kifejezéseket fog alkotni. Az anagramma-keresés nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között, továbbá figyelmen kívül hagyja a számjegyeket, írásjeleket és egyéb szimbólumokat.
Szótár: A kereséshez használt szógyűjtemény és ezáltal egyben a kapott találatok nyelve. A jelenlegi választék magyar, angol, német és francia, de ez igény esetén bővülhet. Az angol nyelvű keresésekhez használt szógyűjtemény alapja a 12dicts csomag 6of12 szótára. A német és a francia nyelvű keresésekhez a program az aspell helyesírás-ellenőrző szógyűjteményeit használja.
Hosszú és rövid magánhangzók: Eltérő betűknek számítanak: Az egyes magánhangzók külön betűknek számítanak.
Nincsenek megkülönböztetve: a = á, e = é, i = í, o = ó, ö = ő, u = ú és ü = ű.
Szavak száma legfeljebb: Legfeljebb ennyi szóból álló kifejezések keresése.
Szavak hossza legalább: Olyan kifejezések keresése, melyekben minden szó legalább ilyen hosszú.
Találatok száma legfeljebb: A program ennyi megoldás megtalálása után abbahagyja a keresést.
Tartalmazott szavak: Az itt megadott szavakat minden találatnak tartalmaznia kell, a keresés csak az ez után fennmaradó betűkből próbál szavakat alkotni.
Kizárt szavak: Az itt megadott szavak egyike sem szerepelhet egy találatban sem.
Működési mód: Anagrammák keresése: Olyan szavak és kifejezések listázása, melyek ugyanazokat a betűket tartalmazzák azonos mennyiségben, mint a keresés alapját képző kifejezés.
Jelölt szavak listázása: Olyan szavak listázása, melyek minden betűje megtalálható a keresés alapját képző kifejezésben még a tartalmazott szavak betűinek eltávolítása után is; így megtekinthető, hogy mely szavakból próbálja meg „kikeverni” a találatokat az anagramma-keresési mód.

Tanácsok az anagramma-kereséshez

Az Anagram Lite alapértelmezett beállításai kb. 10–12 betű hosszúságú kifejezések kereséséhez optimálisak. Ennél rövidebb kifejezések túl kevés, hosszabbak pedig túl sok találathoz vezethetnek.

Túl kevés találat esetén a szavak hossza legalább beállítás csökkentésével próbálkozhatunk. A hosszú és rövid magánhangzók és a szavak száma legfeljebb beállítások alapértelmezett értékei (nincsenek megkülönböztetve illetve korlátlan) a lehető legengedékenyebbek, így azokat ne módosítsuk.

Túl sok találat esetén a hosszú és rövid magánhangzók beállítás eltérő betűknek számítanak értékre állítása „szebb” anagrammákat eredményez, miközben a kapott kifejezések számát is csökkenti. A szavak hossza legalább beállítás növelésével szabadulhatunk meg a nem kívánatos rövid szavaktól. Amennyiben nem akarjuk teljesen kizárni a rövid a szavakat a találatokból, de korlátozni szeretnénk számukat az egyes kifejezésekben, a szavak száma legfeljebb beállítás csökkentése javasolt.

Amennyiben a megadott kifejezés elég hosszú, a keresés adott szavak felé terelhető. Ehhez válasszunk egy számunkra rokonszenves szót a keresési mód = jelölt szavak listája beállítás mellett megjelenő listából. A kiválasztott szót írjuk be a tartalmazott szavak beállításhoz, és így végezzük el a keresést. Ha továbbra is nagyon sok találat van, az eljárás megismételhető és újabb szó írható be a tartalmazott szavak beállításhoz.

ZI