[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


Válaszok a 2003 telén közzétett szavazás kapcsán kapott megjegyzésekre

A 2003-as téli kiadásban kiírtunk egy szavazást, hogy megtudjuk, mit gondolnak Önök a szótárról, mi tetszik benne, és mi nem. Köszönjük szépen az eddig összegyûlt rengeteg szavazatot, és köszönjük a rengeteg kedves, hasznos, tanulságos kommentárt is, amit a szavazatukhoz fûztek! Ezekbõl szemezgettünk most jó néhányat, és ezúton próbálunk válaszolni az ott felvetett ötletekre, javaslatokra, kritikákra.
A legrulezebb szótár, amit valaha használtam. Csakis a "melléktartalomnak" köszönhetõ, hogy nem mondtam le a filológiáról Éljen a polgárpukkasztás! Pornó Akadémiát a Népnek!

Egy ilyen Magyar Pornó Akadémiai (MPA) közgyûlést szívesen megnéznék én is. A züllést talán az Orális Tudományok Osztálya kezdené. Az osztály vezetõje, Orál B. Izabella, az MPA rendetlen tagja szájba venné az elmúlt évek eredményeit, sajnálkozna a tudományág kielégítetlen helyzete miatt. Az MPA Virtuális Szex Tudományok osztályának képviselõje, Szex Elek elemezné a magyaroszági hálózati szexualitás, vagyis a neteroszexualitás legújabb kutatási eredményeit, egyben több pénzt kérne az MPA szabadon (sz)hívható hotlányának további fejlesztésére. Egy következõ érdekes elõadás lehetne az "Arccal a vulkanizált guminõk felé", amiben az elõadó az új, sokrétûbben, több oldalról megközelíthetõ szexuális segédeszközökrõl tartana beszámolót.

Azt hiszem ezt még lehetne folytatni, de ezt Önökre bízom, dolgozzon az Önök piszkos fantáziája is. ;-)

Sziasztok! Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a beirt szóra nem a megfelelõ jelentést(eket) adja ki a szótár. Hogy honnan tudom? Néha megnézem a saját könyvszótáramban. És onnan hogy nem passzol a szó a szövegkörnyezetbe sehogyse. Hogyan lehetne ezt pontositani? Ez a kerdes. Egyebkent meg nagyon szeretem a szotárat, mert praktikus és gyorsan használható. Ezért kérlek benneteket,hogy probáljátok meg kicsit megbízhatóbbá varázsolni! Köszi,Brigi

Kedves Brigi!

A szótár keresési és találási tökéletesítésén folyamatosan dolgozunk. Egy új kollégánk erõsen ráállt a témára, és azt reméljük, hogy hamarosan azokat a jelentéseket adja ki a szótár az elsõ helyeken, amiket te is keresel. Ezt a keresõ algoritmust egészen odáig szeretnénk fejleszteni, hogy ne csak a jelentéseket találja ki helyesen, de a keresni vágyott szót is még azelõtt, hogy beirnák.

Halihó. Azt mondanám, hogy HMmm... Kétségtelenül elcsodálkoztam. Már évek óta a kedvenceim között van ez a szórároldal, gyakran használom. Mint ahogy használok más oldalakat is, sõt beszélgetni is szoktam. Mint ahogy az ember vesz zöldséget a zöldségesnél, húst a hentesnél, sokfélét a nagy bevásárlóközpont sok külön részlegén. Ez így van rendjén. Demokrácia van. Ez a szótároldal kiváló munka, jól mûködik. Meg kell mondjam, hogy SOHA még lejjebb nem görgettem ezen az oldalon, csak a kikeresett szavak listájához. Ellenben most egy kép virít a keresõablak alatt. Nézem. Pornó? Nem pornó. Porhó. . Hm. Devicces lett. Nézem tovább. Sárga. Cseppek. Hát igen, ez bizony hóbahugyozás. A grafika a south parkét sem éri el, .. bár nem is összehasonlítható, hiszen az minõségi. Ez csak olyan éretlen valami. Vállvonogatás és hm. Alatta magyarázkodó szöveg arról, hogy való-e ez meg az az Akadémia oldalára. Beleolvastam és nem érdekelt. Ha az ember pornót akar, pornóoldalt néz. Ha az ember közéleti dolgok, vagy honlapok kritikáira kíváncsi, elmegy valami fórumra. Ha az ember szótárat akar, eljön ide. De egyszerûen nem értem, hogy a szellemi maszturbációnak az ilyen hulladékaihoz mi közöm van. Miért kell nekem hóbavizelõs dolgokat látni, amikor egy szónak az angol megfelelõjére vagyok kíváncsi? Én értem azt, hogy demokrácia van. Értem azt, hogy valaki profi programozó, és azt hiszi, hogy ha már ahhoz ért, akkor õ már médiaalakító is egyben. Hiszen a publicisztika, a net is média. Éppen ezért felelõsséggel jár. Nem nézem semmibe sem azt, ha valakinek az önmegvalósítása a masszív önkifejezésben merül ki. Mert ez nem érték, ez csak önbizonygatás, vagy valamiféle kisebbrendûségi érzés kompenzálása. Az meg, hogy hóbavizelõs kép van a keresõablak alatt, az valami olyan méltatlan, és primitív vulgarizmus, ami elmegy egy baráti társasában, elmegy a sörözõs haverok között, meg elmegy az alsó osztályban, de egy szótároldalon enyhén szólva visszás. Az jut eszembe, amikor egyes csoportoknak az a vicces, hogy a seggüket mutatják. Nem vicc, van ilyen. De ezzel nem mondok újat, mert ez az oldal is így néz ki most. Ez kéremszépen magánügy. Mindenkinek az alfele magánügy. Ma már annyi mocskot látni a világban, hogy ez nem egy nagy szám, úgy is mondhatnám, hogy szimplán középszerû és fantáziátlan. Másik hasonló, amikor az óvodásgyerek azt mondja, hogy pisi és kaki. Ez is milyen baromi érdekes. Mert szintén megbotránkoztató. Valóban az, csak dedós dolog. Magyarul: kérem, nézzetek magatokba, ne csináljatok magatokból hülyét, és ne csináljatok a profizmusotokhoz méltatlan oldalt pusztán a személyes önkifejezési vágyaitok kielégítése végett, mert az bizony magánügy, legalábbis ezen az oldalon. Mindennek megvan a maga platformja. Üdv: Mm. (Aki csak véletlenül görgetett ma lejjebb.) 2004.01.16. 18:49'

Kedves MM!

Köszönöm az üzenetét! Ön egyike volt azon keveseknek, aki a kétszavas kritika helyett meg is indokolta a véleményét. Ennek azért örülök, mert ilyen módon felmerülhetnek új szempontok, más nézõpontok, amikre eddig nem gondoltunk. Egyet kell értenem Önnel, hogy a pisi-kaki, mint humorforrás nem túl eredeti dolog, sõt én magam is tartózkodom tõle. Amint írta, elsõ alkalommal görgetett lejjebb, így talán ezért találta "dedósnak" a télire szánt kis képecskét, mert az ilyen módon a kontextusától, az elõzményektõl függetlenül jelent meg az Ön számára. Így önmagában esetleg tényleg nem tûnik túl ízlésesnek, bár ha õszinték akarunk lenni, ki ne gondolt volna még arra, hogy az olimpiai öt karikát egymásba fûzve megalkossa egymaga a friss hóban, sárga színben? Na jó, mondjuk én gondoltam már.

Magántermészetû megnyilvánulásoktól igyekszünk a jövõben is tartózkodni, mivel alapvetõen a mi célunk sem a l'art pour l'art önkifejezés, hanem a szótárral kapcsolatos történések lehetõség szerint érdekes formában történõ tálalása. Igaz, a szótárral kapcsolatos történések általában velünk is kapcsolatosak, így az egónkat teljesen nem tudjuk (és akarjuk) függetleníteni tõle.


Kedves Pataki Balázs, kedves Demokratikus Szótárügyi Választási Iroda, kedves Mindenki! A Szótár így jó, ahogy van. Mindig kéznél van, amikor szükség van rá, akár számítógéppel, akár mobillal akar az ember hozzáférni. Kíváncsian várom a "Hangos Szótár" fejleményeit! Köszönöm a szót. Üdvözlettel: Egy szótárazó

Kedves Egy szótárazó!

"Szóljon hangosan a szótár!"-ügyi különmegbizottként én is kiváncsian várom a hangos szótár fejleményeit. Sajnos egyelõre nem sikerült pénzmentes-szponzorációs megoldást találni a hangosításhoz, ezért késlekedünk. A már említett magyar érdekeltségekkel rendelkezõ céggel még futunk egy kört, aztán ha nem megy, akkor szerzünk egy másik technológiát, amit már ki is néztünk.

Szabad országban, szabad akaratából, szabad ember azt mond és azt tesz, amit szabad!

Nagy Jeee!

a sztaki monnyon le!!!!! búúúúúúúúúúúúúúúúú

Nem mondunk le. Báááááááááááááááááá.

tesssek elintezni, hogy ven trottty mta torolje fájl szot magyari nyelvbol...tessek hasznalni állomány szot az lenni sokkal szebb... Bill G.

Kedves Bill!

Elõször is gratulálok a lovagi kitüntetéséhez! El kell áruljam, hogy sokáig nagyon izgultunk nehogy a ceremónián a lovaggá ütést a kard élével végezzék el. Örülök, hogy egyben megúszta. Engedje meg, hogy kérdésére a zene nemzetközi nyelvén válaszoljak egy régi Illés-nóta segítségével, hogy szerintem miért nem fog eltûnni a fájl szó egy ideig: "Mert még fájl, fájl, fájl, fájl minden szohóóó".

Ritka adottság és lehetõség, miszerint alkalom, hogy egy igen jól használható, felhasználóbarát, széleskörûen alkalmazható - udvaroljak még? oldal a jó szándékú és komoly szolgáltatás mellett "rosszindulatú" és agyatlan legyen. Tartsuk tiszteletbe mindazon felebarátainkat (többit lásd a lapotok elején) akik valamijen hangsúlyozom valamiJen oknál kifoJólag nem alkalmasak az efajta kommunikáció befogadására. Tiszteletbe és távol, és Lõwy nyomdokain járva vegyenek be mást, másként, máskor, máshol. Ez az apont, ahol kikell emelni, hogy mindenki aki az elõbbi mondatra felhördül, ugyanolyan pornográfiára hajlamos szellemmel rendelkezik mint bárki más. Függetlenül attól, hogy természetes, vagy tanult reakció szakad ki az illetõbõl. Azér Fülig Balázs, azonse csodálkozném, ha valaki egy szívlapáttal bõvítené a szótárad bõrre vonaatkozó be kezdését a képedet illetõ n. 10telettel Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Tanácsodat köszönöm, barátaim felét tiszteletben tartom.

disznosagot csak negyszemkozt vagy kiscsoportosan

Köszönöm a javaslatot. A monitor olvasása általában kétszemközti tevékenység, így némi disznóságot ezek szerint van lehetõségem megengedni magamnak. ;-)

Rendszeresen hasznalom az oldalt kulfoldon tanulo magyar diakkent. Kituno a humora es a stilusa a lapnak, kulonosen a peldaul itt Amerikaban uralkodo "political correctness" utan nagyon udito.

Kedves külföldön tanuló magyar diák!

Neked tényleg rossz. Ami Amerikában van, az minden képzeletet fölülmúl. Ezek képesek azon megbotránkozni, hogy egy valaha jobb sorsot és a tükörben egy tehetséges fekete énekest látó sztár húga megmutatja a mellét? De miért? Hiszen mindenkinek van melle, nem? Én sokkal inkább megbotránkoztatónak tartottam, hogy hogyan nézett ki az a mell. Egy ilyen csöffeteg izé, amit egy szpirszing (c. Hajós András) tart össze. Kikérem magamnak! (Illetve dehogy!)

Érdekes egyébként, hogy koronként hogyan változik, hogy mi korrekt politikailag és mi nem. A középkorban, még az angol wécé és a zöld kecsap feltalálása elõtt, a királyi udvarokban oda ürítettek, ahol éppen helyet találtak maguknak, teljesen természetesnek és helyénvalónak tartották ezt. No de orrot fújni? Felért egy felségsértéssel. Akárcsak a zsebkendõ, amit nyilvános helyen épeszû ember nem vett elõ, különben levágják az orrát a nyakánál kezdõdõen.

A PC egyébként hozzánk is kezd begyûrûzni. Egyre kevesebb a kövér ember, ugyanakkor egyre több a súlyát tekintve kihívásokkal küzdõ. Így vannak ezzel a katonai sorozásra várók is, akikkel ha ezentúl PC-k akarunk lenni azt kéne mondjuk, hogy "a katonaságot tekintve behívásokkal küzdenek".

Úgy gondolom,népszerûbb lenne a szótár,ha pl. a vonzatokat,de legalább a többesszámot odatennétek!!!!!! KÖSZI!!! Végülis ez szótár vagy mi?!!!

Végülis szótár, való igaz, s igyekszünk is lépéseket tenni ezirányban, hiszen mi is hiányoljuk a tisztességes szótári alakokat. Sajnos ilyen adatbázisok szabadon nem hozzáférhetõek, mi pedig ilyet vásárolni nem tudunk, mivel a szótárból nem származik semmilyen bevételünk. Éppen ezért mi csak magunkra, de fõleg Önökre számíthatunk. Ha valaki vagy valakik elvállalják, hogy hozzaárendelik a szótári alakokat valamelyik szótár szavaihoz, mi ezt támogatjuk, és az eredményt szíves-örömest publikáljuk. A támogatást az erkölcsi jellegen túl szeretnénk informatikailag is megtenni, csak hát az is idõ, ami viszont pénz, ami viszont közhely.

Sztaki szótár rulez! Szövegek ruleznek!

Szótározók ruleznek! :-)

MÉG MINDIG SZERETNÉK VENNI KOMPJEGYET.

Nem.

A polgárpukkasztást egészítsük ki azonnal újtahópukkasztással, dzsentripukkasztással, prolipukkasztással és parasztpukkasztással. A többit most csak ötletszerûen sorolom sorolom: egyházpukkasztás, akadémiapukkasztás, viccesemberpukkasztás, stb.

Teljesen jogos a felvetés, a megközelítésem meglehetõsen egysíkú volt, hogy pukkadjak meg.

Az olvasás nem reflextevékenység, akinek egy szöveg nem tetszik, ne olvassa tovább. Jómunkást!

Ez szerintem nem így van, hanem másképp, jól lehet értem én, hogy a minket kritizálóknak szánta ezt a megjegyzést. Az ember szeme önkéntelenül is rászalad ismerõs szavakra és értelmezi azokat, legyen az akármilyen környezetben. Így tévedhetett miles (miles.hu) haverjának szeme is az alábbira, jól lehet õ csak gyanútlanul sétált Recifeben, Brazíliában:

Szuperek vagytok szótárastúl! El sem hiszitek milyen üdítõ jelenet, amikor az egyterû irodában képernyõre meredõ rabszolgák valamelyike felfedez egy új szösszenetet és a felszabadulú röhej futótûzként ûzi el a monotóniát... Jelszó: u.a. amit Aba Sámulelnek mondott az asszony! üdv Csenga

... Szadmeg?

Rakjatok ki surubben szovegeket! MEG! MEG! MEG!

Még hogy sûrübben? Hát az semmi, hogy az évszakok már hozzánk igazodnak?

Éjjen világbéke!!

És virágozzék! Apropó béke. Olyat találtunk, hogy Önök össze és nagyon. Eddig azt hittük, hogy az óvodai élet könnyûzenei feldolgozásában a Belga Ovi rapje és az Emil.RuleZ! Bölcsidala az úttörõ. Hát kérem, nem. Persze nem arról van szó, hogy már az ókori görögök is, de valami hasonló. A 60-as évek elfeledett gyermekdalainak gyûjteményében találtunk rá erre a gyöngyszemre, az Ovi beatre.

A békéhez mindez csak annyiban kapcsolódik, hogy valószínûleg a dalnak 2 változata volt. Az elsõ, vonalas verzióban az lehetett a szöveg, hogy "Harcolunk a békéért". Késõbb ezt átírták "Harcolunk a boldog oviért", ám néhány habos kakaó mámorban fetrengõ ovis fejében az elsõ verzió rögzült és 00:46-nál jól hallhatóan az egyikõjük a békés verziót kezdi énekli.

Hallgassanak Önök is pösze beatelõadókat!

Állatos pornótok is van?:)

Még egyszer: pornó nem volt, nem van, nem lesz (link alul a copyright mellett)

én olyan gombot akarok, hogy éljen a mínõsített többséggel mûködõ bázisdemokrácia, de méginkább a szakrális anarchia! meg olyan is legyen, hogy a szöveg is jó meg a szótár is , mert szerintem.

Köszönjük! A társadalmi berendezkedésre vonatkozó javaslatait érdekesnek találom, s azt javaslom, kezdeményezzen szavazást a kérdésben. Az eredményt szívesen közöljük ezeken a biteken is.

Példamondatok jók lennének. Ha lehet. Detti

Mi is pontosan így gondoljuk. Ezzel is ugyanaz a helyzet, mint a szótári alakokkal. Nagyon szívesen veszünk felajánlásokat, hogy ki és mely szavakra írna példamondatokat. Mi ezt szívesen publikáljuk és köszönjük meg a  nagy nyilvánosság elõtt.

Gusztustalan a kép, a szöveg. Senkiben nincs egy normális erkölcsi gát azok közül, akik ezt csinálták, engedték? Egy egocentrikus macsó lehet (f..kalap)

Köszönöm, hogy megnyilvánult. Kérem, kapcsolja ki!

Azé' me dógozunk, kicsit röhögni még lehet! Köszönöm a munkátokat!

Mi köszönjuk, hogy addig sem dolgoztál, amíg ezt írtad.

Ez nem polgárpukkasztás, ez humor. Bálint

Ez pedig egy köszönet, nem pedig más.

Még mindig nagyon hiányzik - a totális demokrácia jegyében természetesen - hogy mi, szegény szavakra áhítozók is bírjunk belejavítani a szótárba. Szóval aztat még szeressük majdan, ha levõdni fog.

Ezt az üzenetet önkorbácsolás végett idéztem be, mert nekünk is a szívünk és magunkkal kapcsolatos szakmai elvárásaink szakadnak meg, hogy a terveink ellenére sem tudtuk még befejezni a szótármenedzsment funkcióit, hogy ezzel megkönnyítsük a saját munkánkat, s munkát adhassunk Önöknek.

A szótár jó, a szövegek még jobbak. Önmagában vicclapként is megállná a helyét. Szerintem hozzájárul annak a tévhitnek az eloszlatásához, hogy az informatikusok unalmas, kockafejû emberek. egy informatikus hallgató

Kedves egy informatikus hallgató!

Reméljük, hogy ezek után és a nyomunkban járva te is a humornak satujába rakod fejed, és menetenként finoman tekerve a szerszámot alakítod magadat a jövõ nem unalmas, vicces mérnökének ideáljához. Sok sikert!

Maguk igen barmok, de nem baj, sõt. Amíg a szótárba nem kerülnek bele aranyoskodó marhaságok (ugye nem fognak?), addig minden oké, és éljen a SZTAKI szótár!

Drága pici nyuszilekvár olvasónk!

Távol áll tõlünk a tündérvirág szótárazókkal bárminemû nyim-nyám pocokmackós hang megütése. Még ha tényleges megütésrõl lenne szó. De nem, mi nem olyanok vagyunk, mi a kicsi manócska szótárazókat szeretjük, örülünk minden kis prücsök cicabogyó emailjüknek, telefonjuknak, cukorfalat csokoládé küldeményüknek.

A maguk cuncuri szótárszerkesztõje.

"polgárpukkasztás uralkodik!" => A "1Link" konyv ota tudjuk, hogy nem "uralkodik", hanem "uralkszik".

Igenis! Uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik, uralkszik. És nem volt kopipészt.

nyaljon be az összes népmûvészeti agyagedény, aki a neten keresztül kemény... Csak így tovább SZTAKI! Ui:az egyetlen gondom, hogy néha a fordítás helyett az elborult szövegeiteket olvasom(lsd:most) Üdv:ZsJZs

"Több fegyelmet, nyolcas!" /Macskafogó/

lehetne a szótárakat webservice-en keresztül elérni?

Gondolkodunk ezen, akárcsak a DICT protocolos elérés bevezetésén. A Webster már müxik WebServiceként. http://szotar.sztaki.hu/docs/marketing2002tel.html#webster

én a szövegeket nem szoktam nézni nagyon, de az a baj hogy a szótárak tényleg elég rosszak. fõleg a francia, az q szar konkrétan. pörgessétek föl egy kicsit a színvonalat!

Csak magamat tudom ismételni, hiszen olyan okosakat mondok. A francia szótár tényleg nem túl erõs, akárcsak az olasz. Mindezeken csak közösen, egymást kezét megfogva és kifújva a gonoszt tudunk változtatni. Ha valakinek van ideje és energiája, hogy további szavakat adjon hozzá a szótárhoz, azokat összegyûjti egy Excel táblába vagy bármilyen formába, mi szívesen adunk technikai és emberi segítséget, hogy a gyûjtése bekerüljön a szótárba, és mások haszonnal használhassák azután.

Jelmondatunk: mi mindent megteszünk, ha Önök mindent beleadnak!

Még egyszer köszi a kommenteket!

Üdv,
---
balázs