[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


SZTAKI Szótár Szószedet

Ki ne töltötte volna már a délutánjait a szótárak böngészésével, mire az angol házi összes 17 új szavát kikereste a szótárból? És ki ne akart volna ehelyett lemenni focizni, nézni a Vad angyalt, netán kipofozni Super Mariot a GameBoyból? Hát ezentúl majd lehet. És édes fiam vidd le a szemetet, már kétszer szóltam, harmadszorra akkora pofont kapsz, hogy apád adja a másikat!

A SZTAKI Szótár Keresés Automatizálási és Lógás Perfekciós irodája Soós István kollégánk vezetésével és Collins mester CSS dizájnja felhasználásával elkészítette a SZTAKI Szótár Szószedet szolgáltatást, amellyel nagyobb terjedelmű szövegek szavait egy menetben kikeresi, összegyűjti és rendezi a Szószedet-gyártó gép a hatékonyabb fordítás-támogatás érdekében.

Elég a dumából! Hol van?

A Szószedet az alábbi URL-en érhető el: http://szotar.sztaki.hu/szoszedet

Hogyan is működik a Szószedet?

A Szószedet használata alapvetően 3 lépésből áll:

 1. A fordítás nyelvének kiválasztása: az oldal tetején található kiválasztó dobozból válassza ki a forrás- és célnyelvet.

 2. A szöveg megadása. Ez kétféle képpen történhet:

  • URL: itt adhatja meg annak az oldalnak az URL-jét, amelyről szószedetet szeretne készíteni
  • Szövegbeíró mező: ide írhatja vagy másolhatja be a szöveget, amelyről szószedetet szeretne kapni
 3. "Szószedet készítése": a nagy gomb a lap alján, ami elindítja a szószedetgyártást.

Mivel ez egyelőre csak próbaüzem, nagy terjedelmű szövegek fordítására nincs mód. Egyszerre maximum 200 szavas szöveget lehet kiszótárazni.

Hogyan néz ki az eredményoldal?

A szószedet alapbeállításban mondatonként darabolja és szótárazza ki a szöveget. Az eredményoldalon ennek megfelelően mondatonként lépegethetünk az eredeti szövegen, amely alatt táblázatos formában megjelennek a mondat szavai, s a Szószedet-gyártó gép által megtalált és sorba rendezett jelentések, a legvalószínűbb jelentések sorrendjében (a legfelső a legvalószínűbb). Minden eredményoldal alján található egy link, amellyel megkapható a szószedet nyomtatási képe. A nyomtatási kép a teljes szöveg összes szavára vonatkozik, nem csak az éppen látható mondat szavaira.

Milyen beállítási lehetőségek vannak?

Az alapbeállítások a "Szószedet-beállítások" gomb segítségével módosíthatók. A lehetséges beállítások:
 1. A rendezés sorrendje
  ABC-rendben: ekkor a szószedet az eredeti szövegben található szavak ABC-sorrendjében jelennek meg
  Szövegbeli hely szerint: a szószedet szavai ugyanolyan sorrendben jelennek meg, ahogy az erdeti mondatban.

 2. Szószedet darabolása: itt megadható, hogy maximum hány legvalószínűbb jelentést keressen és találjon a Szószedetgyártó gép.

 3. Nyomtatható verzió: a keresés eredménye rögtön a nyomtatható verzió legyen

Milyen funkciók várhatók még?

A Szószedet alkalmazást folyamatosan fejlesztjük egyrészt olyan szempontból, hogy minél inkább a releváns találatokat adja vissza, másrészt még izgalmasabb és praktikusan használható felhasználói felületeket szeretnénk készíteni. A fejlesztésekről a következő negyedévi kiadásokban rendszeresen beszámolunk.

Ha kérdésük, javaslatuk, ötletük támad a szószedettel kapcsolatban, ne habozzanak tárcsázni a 06-90-SZÓSZEDET emeltdíjas email címünket!