[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

Virtuális billentyűzet

Sokan kérték és igen, megcsináltuk. Nem nagyon, de kicsit. Oké, eltartott 6-7 évig, de hát jó munkához idő kell. Hát még a rosszhoz. De ez szerintünk süti lett.

Ilsinszki Tamás, a DSD egyik fiatal tagja készítette el ezt a kis kiegészítést a szótári kereső formhoz, amelynek segítségével a billentyűzet lecserélése nélkül is egyszerűen be lehet pötyögni a furcsa nyelvek, furcsa karaktereit. Például, a magyarul tanuló urduknak ezentúl nem kell az amazonról billentyűzetet rendelniük, ha be akarják írni, hogy "gyümölcsszárító", elég csak a beíró mező melletti kis ikonra kattintva előhozniuk a „SZTAKI Szótár Virtuális Billentyűzet 2008”-at. Nehézséget számukra már csak a magyar-urdu szótár hiánya jelenthet. Meg egyébként is ki használ gyümölcsszárítót?

Az SZSZVB-2008 egyébként a világon kapható legvékonyabb billentyűzet, vastagsága mindössze 1 pixel (ezen a ponton éles vita alakult ki a DSD-ben, hogy tulajdonképpen mennyi lehet a vastagsága a képernyőn megjelenő képeknek. Külön pech a dologban, hogy a fotonnak nincsen rendes mérete, meg lehet a monitor LCD és CRT is, úgyhogy sok szeretettel várjuk az ötleteket a monitoron megjelenő képek vastagságának megállapításához), ami eltörpül a MacBook Air bálna vastagságú billentyűzetéhez képest. Jelenleg csak #18849C színben kapható, de a kínai gyártókapacitásunk fokozatos növelésével elképzelhető, hogy a jövőben akár 16 millió színben is forgalmazzuk. Az SZSZVB-2008 nem igényel karbantartást, nyugodtan beleöntheti a kávéját, belemorzsázhatja a párizsis zsemléjét, ehhez csupán vízszintesbe kell állítania a monitorját, de akkor meg is érdemli.

A virtuális billentyűzetet a kereső form bal oldalán lévő billentyűzet ikonnal lehet bekapcsolni. Ekkor a beíró mező alatt megjelennek a kiválasztott forrásnyelv (pl. magyar-angol fordításnál az angol, francia-magyar fordításnál a francia, stb.) speciális karakterei.

SZTAKI Szótár Virtuális Billentyűzet 2008

A karakterekre klikkelve azok megjelennik a beíró mezőben. Shift-et lenyomva az adott karakter nagybetűs változatát lehet bepötyögni. Virtuális billentyűzet az összes SZTAKI Szótár által támogatott nyelvhez megjelenik, kivéve az angolt, mert azoknak még hülye spéci karakterekre sem telik. Na meg a hollandok.
---
balázs