[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


SZTAKI Szótár a középsõ ujjban

"Oly távol vagy tõlem és mégis közel" énekelte István, a hö, király, mert nem tudta még, hogy nem elég a kereszténységet felvenni, de a modern európai ember követi a legújabb brózerfejlesztéseket is. Márpedig aki korszerûen akar élni, az olyan böngészõt használ, aminek van környezetérzékeny menüje (context menu) és ehhez olyan egeret, aminek van jobboldali gombja.

Ha mindezek a készségek az Önök rendelkezésére állnak és a böngészõjük ráadásul Internet Explorer, akkor a SZTAKI Szótárat mostantól a középsõ ujjukra-ba helyezhetik. Most nem mutatnám meg, hogy melyik a középsõ ujjuk, mert még félreértenék. Mindenesetre egy átlagos anatómiai felépítésû ember ezt az ujját használja arra, hogy az egere jobb gombját mûködtesse és hozzáférjen a környezetfüggõ menükhöz. Mostantól lehetõségük lesz arra, hogy ebbe a jobb gombos, környezetfüggõ menübe bevarázsolják a SZTAKI Szótárat, amellyel ezentúl még sokkal egyszerûbben kereshetnek, mint eddig.


Elég a dumából! Hol van?

Hééééélo! Ez nem úgy mûködik. Installálni kell, meg minden, de tényleg csak egy pillanat az egész.

Hogyan mûködik a középsõ ujjas SZTAKI Szótár?

A középsõ ujjas SZTAKI Szótár úgy mûködik, hogy bármely weboldalt nézegetve, majd abban kijelölve egy szót és megnyomva a jobb egérgombot elõugrik a környezetérzékeny menü, benne egy SZTAKI Szótáras fordító linkkel. Ha ezt kiválasztja, a kijelölt szó fordítása megjelenik egy felugró ablakban.

Ez a megoldás nagyban hasonlít a Bookmarkletekhez, és működik egy csomó böngészővel, úgy mint Internet Explorerrel, Mozilla alapú ketyerékkel (Netscape, Mozilla, Firefox) és Operával is.


Hogyan kell installálni a középsõ ujjas SZTAKI Szótárat?

 1. Installálás Internet Explorerbe (5.5-ösnél nagyobb verzió, Windows 98-nál újabb Windows):


  Az installálás az alábbi Windows registry-fájlok letöltését és registry-be töltését jelenti. A registrybe töltést esetleg a letöltéskor már felajánlja a rendszer, vagy ha nem, akkor a letöltött .reg fájlra kettõt kattintva az bekerül a registry-be. Ezután az Explorert újra kell indítani, vagy egy új ablakot kell nyitni. A középsõ ujjas SZTAKI Szótár az összes szótárunkra mûködik, kérjük, válassza ki, hogy melyeket szeretné a középsõ ujja közelében tudni:

  Angol szótár

  Német szótár

  Francia szótár

  Holland szótár

  Olasz szótár

 2. Installálás Mozillához. Vagy -ba.  A Mozilla fajtájú böngészõkbe készült változat egyelõre csak az angol szótárra mûködik és csak angol nyelven. Tervezzük, hogy majd megírjuk ezt rendesen, de most gyorsan csak erre futtotta. Az installálás hihetetlenül egyszerû, elég csak az alábbi Mozilla plugint (XPI fájlt) letölteni és engedélyezni, hogy installálódhasson. Installálás után a böngészõt majd újra kell indítani.


 3. Installálás Operába  Opera 7.x-es böngészősök, szevasztok! Operába installálni a középső ujjas SZTAKI Szótárat a legszórakoztatóbb mind közül. Az alábbiakban tessenek kiválasztani, hogy mely szótárakat és mely nyelven szeretnék használni, majd egy határozott "Akarom!"-mal ezt megerősíteni. Ezután az Opera környezeti menü gyártógép legyártja az Ön személyre szabott középső ujjas menüjét, amit azonmód telepít is. Ezután bármely oldalon egy szót kiválasztva és a jobb egérgombbal klikkelbe a környezeti menü "Translate" menüpontja alatt találja SZTAKI Szótárra mutató linkeket. Cserna Zsombornak nagyon köszönjük, hogy hozzásegített mindannyiunkat ehhez a szép megoldáshoz.

   Angol-magyar, magyar-angol
   English-Hungarian, Hungarian-English

   Német-magyar, magyar-német
   Deutsch-ungarisch, ungarisch-deutsch

   Francia-magyar, magyar-francia
   Francais-Hongrois, Hongrois-Francais

   Holland-magyar, magyar-holland

   Olasz-magyar, magyar-olasz
  A fenti form segítségével a Translate menüjét bármikor meg is változtathatja. Ehhez újra ide kell látogatnia, kijelölni, hogy ezentúl mely szótárakat kívánja középső ujjazni, majd ismét "Akarom!" és kész. Jó mi?


Ha kérdésük, javaslatuk, ötletük támad a középsõ ujjas SZTAKI Szótárral kapcsolatban, ne habozzanak tárcsázni a 06-90-KÖZÉPSŐUJJ emeltdíjas email címünket!