[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz


A "basz" kezdetû szavak kapcsán érzett torz büszkeségrõl


Baszkok, Basztíj, baszedov kór, Baszkíria, Budapesti Asztalitenisz Szövetség (BASZ). Ha nem ezekre gondoltak, szégyelljék magukat!

Egyik kedves ismeretlen szótárazó látógatónktól kaptuk az alábbi kis történetet. Bár az írás zseniális, mégis illendõnek tartjuk elmondani, hogy valószínûleg ez a városi legenda mûfajához, semmint a nyelvészet témaköréhez áll közelebb, jó lehet Grétsy tanár úr említésével próbálja a szerzõ hitelesíteni a történetet. Ha Grétsy Lászlónak a történethez nincs köze, akkor elnézést kérünk tõle, bár mi örülnénk a legjobban, ha lenne.

UPDATE: Az urbanlegends.hu hivatalosan is megerőrsítette, hogy Grétsy Lászlónak nincsen köze az alábbiakhoz. Szomorúak vagyunk, de örülünk, hogy ez is tisztázódott. Az alábbi írás ettől függetlenül tanulságos, ezért meghagyjuk így, ahogy.


Idézet Grétsy László tanár úr egy elõadásából:

Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli õket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két fiú között a következõ párbeszéd alakul ki:
- Baszod, mi?
- Á!
- Át akarsz baszni, mi?
- Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg!
- Ez bebaszott!
- Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!

            ----

- Lefeküdtél vele, mi?
- Á!
- Becsapsz, mi?
- Ne kínozz! Szívesen magamévá tenném, elhiheted, de kudarcot vallottam: nem hajlandó szeretkezni, az ördög vinné el!
- Ez aztán a váratlan fordulat!
- Ugyancsak alaposan melléfogtam! A fene egye meg!

Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvünk sorvadására, elszegényesedésére. Ugyanakkor nem tudok szabadulni egyfajta torz büszkeségtõl sem: Lám, még nyomorában is milyen kifejezõ, milyen hajlékony a nyelvünk! Nem ismerek egyetlen nyelvet sem, amely ehhez hasonló bravúrra lenne képes: ugyanannak az alapszónak pusztán tizenháromféle ismétlésével (többé-kevésbé) értelmes mondat alakítható ki! Külön fel szeretném hívni a figyelmet a "baszik baszni" fordulat rendkívüli finomságára. Ha például felcseréljük a szórendet, menten micsoda merõben más értelmet nyer a kifejezés! ("Baszik baszni" = "Nem hajlandó szeretkezni", de "Baszni baszik" = "Nemi életet él ugyan... " [és úgy folytatódhatna például: "... csak épp nem énvelem"] Micsoda különbség!)
---
balázs