[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI szótár hiba irtó (jó) projekt

1. Bevezető
2. Hogyan tudok segíteni?
3. És mit kapok cserébe?

1. Bevezető

Az igazság az, hogy ahol dolgoznak, ott forgács is keletkezik, illetve csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és aki nem dolgozik az ne is egyék, szóval valahol itt van a kutya elásva, erről szól ez a történet. Hát igen, a SZTAKI szótár egy köz-hely, amit sok kedves ember próbál közös erővel építgetni, szépítgetni új szavak és azok fordításainak hozzáadásával. Eközben történnek elgépelések, megint mások tévesen gondolják, hogy egy szó azt jelenti, amit nem is, és megint mások viszont észreveszik ezeket a hibákat. Mink, SZTAKI webmesterek kevés vagyunk ehhez, egyrészt mert nem tudunk angolul, se nem nagyon németül, a tbyte pedig még magyarul sem, viszont édesanyjától már kora gyermekkorától assembly nyelven kérte a túrórudit. De ha tudnánk is, nem jut időnk minden hiba felderítésére és javítására.

Na itt jönnek Önök a képbe, kedves jó szótár böngésző látogatók. Ha ezentúl hibát találnak, vagy úgy találják, hogy egy szó nem való a szótárba ezt egyszerűen jelezhetik a szótár böngészése közben, s mi hálás szívvel és gyors egér mozdulatokkal próbáljuk szerét ejteni a javításoknak.

2. Hogyan tudok segíteni?

Ha észreveszi, hogy egy szó vagy annak fordítása hibás és ezt jelezni szeretné nekünk, esetleg meg is tudja mondani mi lenne a helyes fordítás akkor a következőket kell tennie:
  • A hibás szót megpillantva bökjön rá a szócikkre a jobb oszlopban a jobb egérgombbal. A felugró menüben klikkeljen a "Javítás" linkre, mely a javítási javaslatokat felvevő formra vezeti Önt.

    Ha Ön vagy böngészője nem támogatja a JavaScriptet, akkor az előbb leírtak nem fognak működni. Ebben az esetben a minden lap alján megtalálható hiba javítási útmutatásokat tartalmazó kis szővegben kijelölt linkre klikkelve kapcsolhat javító üzemmódba, melynek hatására a szótárban minden szó mellett megjelenik egy "Javítás" feliratú link. Erre klikkelve hasonlóképpen a hiba javító formra ugorhat.

  • A hiba javító formon megadhatja, hogy Ön szerint miképp kéne kijavítani az adott szót, vagy javasolhatja azt is, hogy töröljük azt a szótárból. Ezek a javítási kérések eljutnak a webmesterhez, aki rövid időn belül igyekszik a hibákat az Ön javaslatát figyelembe véve javítani.

3. És mit kapok cserébe?

Hálás köszönetet a webmesterektől, s jó érzést, hogy ismét teszett tenni valamit a világbéke érdekében. Mert, teszem azt, mi van ha a New York Times kolumnistája a SZTAKI szótárban próbálja meglelni, hogy mit jelent a "this message can only be viewed in HTML" és valamelyik gonosz szótárhasználó miatt esetleg téves következtetésre jut? Aztán a cikket elolvassák az Országimázs Központban és máris megvan a baj. Úgyhogy a SZTAKI szótár javítása gyakorlatilag hazafias kötelesség, de legalábbis tök jó fej, aki részt vesz benne. Köszönjük.