[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

A DSD vasat gyűjt
A SZTAKI szótár 2003-ban lesz 7 éves. Az induláskor, 1996-ban hetente alig 3500-an kerestek angol vagy magyar szavakat a szótárban. 2002 őszén a keresések száma a méréseink szerint átlépte a heti 1 milliós határt (auditált mérés szerint ez napi átlag 120.000 lekérést és 20.000 látogatót jelent), ami számunkra igen megtisztelő, és ezúton szeretnénk megköszönni az Önök kitüntető és hálás figyelmét; reméljük haszonnal kattintgatnak nálunk.

Üröm az örömben, hogy a szótár alatti vasat ugyanakkor nem sikerült a 28571%- ra növelni teljesítményileg. 1996-ban egy 25 Mhz-ez NextStation szolgáltatta a SZTAKIwebet, ma pedig egy Sun Enterprise 450, 2 db 400 MHz-es 64 bites UltraSPARC-II processzorral. De úgy tűnik, hogy ez már kevés, s a további fejlesztésekhez, pl. hangos szótár megvalósításához pedig egyre kevesebb. Napközben időnként már ma is akadozik a szótár elérése, s a forgalom növekedésével ez nem valószínű, hogy javulni fog. Szeretnénk a szótárat lehetőség szerint még sokáig a mostanihoz hasonlóan non profit módon, de képességeink szerint profin üzemeltetni, mert szeretjük, és igen szórakoztató szabadidős tevékenységet jelent a fejlesztgetése és az Önökkel való kapcsolattartás, ezért próbálkozunk első körben ezzel a felhívással. Ha ez nem sikerül, akkor a következő alternatívák lehetségesek:

    a) a SZTAKI szótár befejezi működését, a helyét felszántjuk, sóval behintjük, és kitesszük a "Tilos az Á" táblát, egyben elismerjük, hogy a marketinghez tényleg lehet érteni, mi viszont nem.

    b) a SZTAKI szótárat eladjuk és a pénzből veszünk magunknak saját banánköztársaságot beépített diktátorral.

    c) a SZTAKI szótár látogatottságát reklámhelyként eladjuk, banner lesz minden oldalon, és popupokban szólítanak fel a hírdetők a garantáltan működő, pénisznagyobbító eljárások vásárlására.

Egyik rosszabb, mint a másik. Éppen ezért mi egy negyedikutas megoldást választunk, és most vasat gyűjtünk, csókolom, oda tetszik adni a Margit néninek az öntöttvas kályháját? Mert, tetszik tudni, a második bések szereztek valahonnan egy használaton kívüli acélkohót, tetszik tudni, és így megint ők fogják nyerni az iskolai "be a hassal, ki a vassal" reciklista versenyt, ha a Margit néninek nem tetszik tudni segíteni nekünk, tetszik tudni.

De komolyra fordítva.

Várjuk olyan cégek vagy magánszemélyek jelentkezését, akik egy kölcsönösen előnyös konstrukcióban tudnának biztosítani a szótár számára egy szervert, amiért mi köszönetképpen a szótári keresések eredményében tudatnánk a kedves szótárazókkal, hogy a keresés az illető márkájú gépen, vagy az adott cég által adományozott szerveren futott le. Kérdésekkel és az együttműködésre vonatkozó észrevételekkel ide (szotar@dsd.sztaki.hu) várjuk leveleiket, köszönettel.

Ha a kedves olvasó nincs abban a pozícióban, hogy egy szervergéppel szponzorálja a szótárprojektet, de ismer olyan céget vagy magánszemélyt, vagy még magasabb pozícióban levőt, aki esetleg lát fantáziát egy ilyen együttműködésben, akkor köszönettel vennénk, ha a fenti sorokat vagy az alábbi levelet továbbítaná az illetőnek.

Keves Jézuska!

Én írok neked, a DSD, remélem nem zavarlak. Nagyon tesztett a múltkori illegális munkavállalósos építkezéses LEGO szett, amit anyuék játékai mögé dugtál (ezekről a játékokról is akartalak már kérdezni), de szerintem ezentúl inkább az anyu varrógépe mögé rejtsed az ajándékokat, ott nem nagyon szoktam kutatni. Szóval csak azért írok, mert megint jön a Karácsony, remélem nem felejtetted el! Nem tudom, hogy tudsz-e róla, de szülinapomra nem a kért Spídermanos pulcsit küldted. Mindegy, ezt vegyük adminisztrációs hibának, tényleg nincs harag. Most viszont komolyból írok, mert már lassan 7 éves vagyok és már nem pisis 6 éves, amikor még szabad volt írás órán belealudni a fecske betű rajzolásába, amit pedig úúútálok, mert mindig összefilcezem magam a fecske másik farkával. Ha már itt tartunk, nem tudnád elintézni, hogy a fecskék maradjanak Afrikában? Akkor talán nem lenne többé szükség "fö" betűre sem. De engemet ám annyira most nem is érdekel az írás óra, hanem az, hogy van nekem egy szótárom, ami egyre döcögősebben fut. Arra gondoltam, hogy küldhetnél anyuékkal valami jó kis szervert, amin futna a szótár, meg a passziánsz az anyunak, meg a táblázatkezelő az apunak, meg a pornó cache herripotter játék nekem. Igazán megdumálhatnánk, nem gondolom ingyen. Például megígérem, hogy nevedet hiába számra nem veszem. Ja tényleg, ezt sem értettem: hanyas számra nem kell vegyelek? Ha van valami kérdésed nyugodtan visszaszólhatsz (szotar@dsd.sztaki.hu), bár múltkor sem válaszoltál, csak küldted a cuccost.

Vigyázz magadra! Húsvétkor majd megint írok, jó?

A 7 éves DSDke nevében balázska