[origo] SZTAKI SzótárTovább a megújult sztaki szótárra! >

Ugrás a tartalomhoz

SZTAKI Szótár Szófelhő

A SZTAKI Szótár Szófelhő azt tudja, hogy a szótári keresések statisztikáit egy a cimkéknél megismert tagfelhő módjára ábrázolja. A csúszkát mozgatva az egyes napokon legtöbbet keresett szavak (maximum 100) jelennek meg csicsa színekben, a keresések számának megfelelő méretben, helyen és animálva. Minél többet kerestek egy szót egy adott napon annál inkább a felhő közepén, és annál nagyobb méretben jelenik meg. Mindez erősen béta, úgyhogy okosan húzgálják, mert könnyen szétesik.

Ha van olyan szótározó pajtás, aki nem boldogulna a Szófelhővel, akkor ajánljuk SNÉK-ünk elolvasását.Senkit Nem Érdeklő Kérdések

Mivel a szolgáltatás annyira új, hogy a css még meg sem száradt a html kódok felületén, ezért visszajelzés sem érkezhetett még a szótározó pajtásoktól, következésképpen GYIK-kal sem szolgálhatunk csak SNÉK-kel.

Milyen böngészőkkel működik a szófelhő?

Legjobban Firefoxszal, Operával és Safarival. Explorerrel erősen döcög, ha egyáltalán elindul. Grrr.

Hogyan kell navigálni a szófelhőben?

Ez többféle módon is lehetséges:
  • felső sávban lévő dátumot huzogatva tetszőleges pontra,
  • a legördülő listában található napot kiválasztva,
  • a legördülő lista melleti jobbra-balra nyilakkal lépkedve,
  • lusta szófelhő gyártóknak pedig ott az "auto-step" funkció, ami naponként automatikusan lépteti a szófelhőt.
Lehetséges egy kiválasztott szó nyomonkövetése?

Igen. A Szófelhőben klikkeljen kívánt szóra, ami így kiválasztódik, vagy írja be a szófelhő alsó részén található "word to watch..." feliratú mezőbe. Ezután a szófelhőben navigálva láthatja, hogy a kiválasztott szóra történő keresések hogyan változtak az időben. Pl.: válassza ki a "2007-12-09"-es dátumot, majd válassza ki vagy írja be a "karácsony" szót. Ezután nyomjon egy "autó-step"-et és nézze, hogy hogyan változik a "karácsony" szó népszerűsége az ünnep közeledtével.

Mire szolgál a "hypnotize" gomb?

Igen.

Mire való az a két "cloud scope" legördülő lista?

A két lista értékeit beállítva megadhatja, hogy a szófelhő alsó, felső vagy középső szegmensét szeretné-e megnézni, vagyis pl. a legtöbbet keresett vagy legkevésbé keresett szavakat. Pl. 0-10 közötti értéket beállítva naponta a 10 legkeresettebb szót nézheti meg, 90-100 értékekkel pedig a napi 10 legkevésbé keresettet a legkeresettebbek közül. A teljes listához 0-100-at állítson be. A "cloud scope" beállítása akkor is jól jöhet, ha a gépén akadozik az animáció. Gyengébb teljesítményű gép esetén a 0-50-es beállítást javasoljuk.

Tényleg alkalmas a Szófelhő Rorschach tesztek készítésére?

Nem, de mi azért arra is használjuk. A Rorschach teszt egyébként arra jó, hogy egy szakember megállapíthassa, hogy Ön vajon azok közé tartozik-e, aki balettcipőbe gyűjti a hatos ekekapával holdtöltekor ánuszon szúrt áldozatainak fogait.

A DSD-seknek milyen ábrák szoktak megjelenni a Szófelhőben?

A DSD tagjai számára a szófelhőben a hányózacskó (üres és tele), női mell, rántotthús és balettcipő a leggyakrabban feltűnő ábra.

Tudnának nekem mondani egy verset a Szófelhőről?

Naná! Khm, khm.

Sok logból hálót sző
Csing-ling-ling szófelhő
Szófelhő csing-ling-ling
Értelme nem sok nincs.

Felpattan sok nagy szó
To, fuck, hogy, issue, go
Kedves, male, will, szánkó
Mootoolsszal jaj de jó.

Szétmálló webkettő
Csing-ling-ling szófelhő
Szófelhő csing-ling-ling
Cling bring wing fling ping king.

>>> Látom a rántotthúst, látom melleket!